NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
26. septembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
2
2

Kam ir jāizņem vēlētāja apliecība?

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Vēlētāji, kuriem ir tikai personas apliecība, bet nav pases, no 25. septembra līdz pat vēlēšanu dienai, 6. oktobrim, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajā nodaļā var izņemt bez maksas vēlētāja apliecību dalībai 13. Saeimas vēlēšanās.

Vēlētāja apliecība nepieciešama vēlētājam, kuram nav vai ir nederīga Latvijas pilsoņa pase, bet ir derīga Latvijas pilsoņa personas apliecība (eID karte). To dalībai 13. Saeimas vēlēšanās var saņemt no šī gada 25. septembra līdz 6. oktobrim tajā PMLP teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta personas apliecība. Informācija, kurā PMLP teritoriālajā nodaļā izsniegta eID karte, norādīta uz tās.

Īpaša vēlētāju reģistrācijas kārtība

Vēlētāja apliecību ikvienam balsstiesīgajam Latvijas pilsonim izsniedz bez maksas.

Vienlaikus vēlētāja apliecība nepieciešama īpašās vēlētāju reģistrācijas kārtības dēļ Saeimas vēlēšanās. Kā norāda Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), atšķirībā no pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām Saeimas vēlēšanās vēlētāju uzskaitei nelieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus, bet vēlētājus reģistrē, iespiežot spiedogu pasē. Tā kā personas apliecībā spiedogu iespiest nevar, tad, balsojot ar eID karti, iecirknī jāuzrāda arī vēlētāja apliecība, kurā iespiedīs spiedogu.

Balsošanas kārtība vēlēšanu iecirknī ar eID karti

Ierodoties vēlēšanu iecirknī un uzrādot Latvijas pilsoņa eID karti kopā ar vēlētāja apliecību, vēlētājam jādodas pie reģistrācijas galda, kur vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks:

  • ierakstīs vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu balsotāju sarakstā;
  • iespiedīs spiedogu vēlētāja apliecībā par dalību 13. Saeimas vēlēšanās;
  • izsniegs balsošanas dokumentus (vienu vēlēšanu aploksni un komplektu ar vēlēšanu zīmēm);
  • palūgs atdot vēlētāja apliecību.

Ja ir abi personu apliecinošie dokumenti, jābalso ar pasi

Vēlētājiem, kuriem ir abi personu apliecinošie dokumenti (gan pase, gan eID karte), Saeimas vēlēšanās jābalso ar pasi. Proti, personas, kurām ir abi derīgi personu apliecinošie dokumenti, vēršoties PMLP, nevarēs izņemt vēlētāja apliecību. Šādā situācijā vēlētājam ir tiesības balsot tikai ar pasi, savukārt vēlētāja apliecību PMLP nodaļā var izņemt gadījumos, kad personai ir derīga tikai eID karte.

Vēlētāju apliecības jau izņēmuši 504 vēlētāji

PMLP sniegtā informācija liecina, ka vēlētāja apliecība 13. Saeimas vēlēšanās būs nepieciešama mazliet vairāk nekā 60 000 vēlētāju, kas veido 4 procentus no Latvijas balsstiesīgo pilsoņu skaita. Kā norāda PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Ģirts Pommers, līdz 25. septembra plkst. 12.00 vēlētāju apliecības jau bija izņēmuši 504 vēlētāji.

Vēlētājiem nosūtīts informatīvs e-pasta ziņojums

Lai informētu par nepieciešamību izņemt vēlētāja apliecību, PMLP vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, uz viņu norādīto e-pasta adresi ir nosūtījusi informatīvu vēstuli. Tāpat par vēlētāja apliecības saņemšanas kārtību var uzzināt, zvanot CVK vai PMLP – informatīvais tālrunis 67049999 vai 67209400.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI