NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
11. septembrī, 2015
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tava drošība
5
5

Gatavojam dāvanu zemessargiem 18.novembrī

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kampaņas „Atbalsti zemessargus!” ietvaros paredzēts iegādāties nakts redzamības tehnisko aprīkojumu vienam Zemessardzes izlūkvadam.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Šobrīd dzīvojam nemierīgā un nedrošā laikā. Nemierīgi ir pasaulē, nemierīgi pie mūsu valsts robežām. Vieni politikas eksperti saka – varam miera vējos dzīvot NATO un Eiropas Savienības paspārnē, neviens mūs neaiztiks, citi – ka hibrīdkarš neizbēgami tuvojas posmam, kad sāksies militārs konflikts. Lai nu kā, aizsargāt sevi pirmām kārtām ir mūsu pašu pienākums. Ir jāstiprina armija un zemessardze. Nākamajā gadā aizsardzības nozarei valsts budžetā paredzēts par 68,5 miljoniem eiro vairāk, taču tas vēl ir tālu no vēlamajiem 2% no iekšzemes kopprodukta un nekādi nesegs visas neatliekamās vajadzības.
īsumā
  • 9.septembrī Latvijas Transatlantiskā organizācija sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv" uzsāka ziedošana kampaņu "Atbalsti zemessargus!".
  • Kampaņas laikā paredzēts savākt vairāk nekā 130 tūkstošus eiro, lai iegādātos nakts redzamības aprīkojumu vienam Zemessardzes izlūkbataljonam.
  • Labdarības pasākums noslēgsies 18.novembrī.

Zemessardzes astoņi tūkstoši vīru ir liels un nepārvērtējams spēks. Kā viens no pirmajiem atjaunotās Latvijas Republikas likumiem 1991.gada 23.augustā tika pieņemts likums "Par Latvijas Republikas Zemessardzi", kas noteica, ka Latvijas Republikas Zemessardze (ZS) ir brīvprātīgs militarizēts sabiedrības pašaizsardzības formējums. Tā mērķis ir iesaistīt Latvijas Republikas pilsoņus valsts teritorijas un sabiedrības aizsardzībā.

Zemessardze ir Nacionālo bruņoto spēku sastāvdaļa un regulāro spēku rezerve, tā piedalās valsts aizsardzības sistēmas uzdevumu plānošanā un izpildē saskaņā ar valsts aizsardzības plānu. Kopš Ukrainas kara sākuma Zemessardzes rindas strauji papildinās, taču zemessargiem, lai viņu skaitlisko potenciālu lieti varētu likt lietā, ir vajadzīgs pilnvērtīgs un moderns aprīkojums. Visam valsts naudas uzreiz nepietiek, tādēļ no 8.septembra valstī atklāta ziedojumu kampaņa "Atbalsti zemessargus!".

Apliecināt, ka Brīvība un Tēvzeme nav tikai vārdi

Kampaņu rīko Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO) sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv" un citiem domubiedriem, lai piesaistītu līdzekļus Zemessardzes akūti nepieciešamā papildaprīkojuma iegādei. Taču kampaņai ir vēl viens liels un svētīgs mērķis. Atklājot pasākumu, LATO priekšsēdētājs Toms Baumanis uzsvēra: "Latvijas sabiedrībai aizsardzība kļūst arvien aktuālāka, tostarp arī jautājums – ko es varu darīt mūsu valsts labā? Zemessarga atbilde uz to ir skaidra; viņš savu izvēli ir izdarījis. Arī ikviens no mums var sniegt savu artavu, atbalstot mūsu dzimtenes aizstāvjus ar nepieciešamo ekipējumu."

Viņš arī sacīja - valsts drošība ir tā vērta, lai nedaudz ziedotu no sava laika un ieņēmumiem, lai aizsargātu savu zemi.

Rūta Dimanta, "Ziedot.lv" vadītāja, kampaņas atklāšanas pasākumā uzsvēra - gan organizācijai, gan ikvienam no mums ir liels gods piedalīties šādā pasākumā, vienreizēja iespēja pierādīt, ka Tēvzeme un Brīvība nav tikai vārdi, bet ietver arī konkrētu rīcību. "Katrs no mums dažādu apstākļu dēļ nevar iestāties Zemessardzē, bet katrs var dalīties ar to, kas viņam ir, lai palīdzētu zemessargiem, kuri brīvprātīgi ir gatavi aizsargāt tēvzemi. "Ar kampaņu publiski pasakām paldies katram zemessargam un parādām arī sev un visai pasaulei, ka mums nav vienalga - ar ziedojumiem arī esam gatavi aizstāvēt savu valsti."

"No 8.septembra valstī atklāta ziedojumu kampaņa „Atbalsti zemessargus!”."

Kampaņas idejas autors, LATO valdes loceklis un Biznesa augstskolas "Turība" Komunikācijas fakultātes lektors (arī zemessargs) Juris Ulmanis sacīja: mums ir jāņem vērā – brīvība nav par brīvu. Ja arī ne visi var iestāties Zemessardzē, tad atbalstu sniegt iespējams arī citā veidā, un labs ekipējums zemessargiem ir nepieciešams kā mācībās, tā kaujā.

"Citējot vācu filozofu Hēgeli, jāatgādina – vēsture mums māca to, ka no vēstures mēs neko nemācāmies. Ļoti gribētos, lai viņam nebūtu taisnība un mēs kaut ko būtu mācījušies. Mūsu valsts un mūsu zeme pieder mums. Un mums pašiem tā ir jāsargā – kā vien spējam un varam," cita starpā sacīja Rīgas Tehniskās universitātes Aizsardzības un militāro tehnoloģiju centra vadītājs (arī zemessargs) Juris Ķiploks.

Zemessargi var būt liels aizstāvju spēks, taču šobrīd viņi spēj darboties diennakts gaišajā laikā, bet tumsā ir grūtības, jo viņu rīcībā ir novecojušas, pašreizējiem apstākļiem neatbilstošas nakts redzamības ierīces un tēmekļi, turklāt to ir par maz. Potenciālie pretinieki ar šādām ierīcēm ir nodrošināti, tādēļ minētā aprīkojuma iegāde ir ļoti svarīga.

"Esam runājuši ar zemessargiem, cilvēkiem, kuri karojuši Ukrainā, – šāds aprīkojums ir nepieciešams. Mēs zinām, ka 2018.gadā aizsardzībai sasniegsim finansējumu divus procentus no iekšzemes kopprodukta, taču to zina arī pretinieki. Kā domājat, vai viņi gaidīs? Viņi izmantos brīdi, kamēr līdz tam neesam nonākuši," tā J.Ķiploks.

Ja katrs ziedos pa mazai naudiņai, iznāks liela summa

Kampaņas rīkotāji aplēsuši – zemessargiem būtu nepieciešami vismaz 36 nakts tēmekļi un četras kameras, kas darbojas pēc termovīzijas principa, - viena izlūkvada vajadzību nodrošināšanai.

Kā liecina informācija "Ziedot.lv", par saziedoto naudu zemessargi saņems nakts redzamības brilles, termālā diapazona tēmekļus, termālā diapazona novērošanas ierīces, kompasus - busoles, kā arī lauka ķirurģisko instrumentu komplektus. Lai sarūpētu nakts redzamības aprīkojumu vienam izlūkvadam, nepieciešami 133 012 eiro:

  • termālā diapazona novērošanas ierīce – 3390 eiro;
  • termālā diapazona tēmeklis – 2640 eiro;
  • nakts redzamības brilles – 572 eiro;
  • lauku ķirurģisko instrumentu komplekts – 46 eiro;
  • kompass – 101 eiro.

J.Ķiploks skaidroja, ka iegādātā tehnika pirmām kārtām nonāks Zemessardzes mācību centrā Dobelē, kur karavīri apgūs iemaņas tās lietošanā. Kampaņa noslēgsies 18.novembrī, un saziedotie līdzekļi būs dāvana Zemessardzei valsts svētkos.

"Ziedojumi simtprocentīgi tiks atvēlēti projektā paredzētajam mērķim."

Kampaņā var piedalīties, zvanot pa tālruni 9000 6886 un tādējādi ziedojot 1,42 eiro, kā arī tiešsaistē portālā "ziedot.lv" un "zemessargam.lv".

R.Dimanta uzsver - ziedojumi simtprocentīgi tiks atvēlēti projektā paredzētajam mērķim - bez nekādas starpniecības, neieturot komisijas vai starpniecības maksu. Projekta īstenotāji arī sola, ka aprīkojums zemessargiem tiks iegādāts izdevīgākajā veidā – labākās kvalitātes ierīces par iespējami zemāko cenu vai nu tieši no ražotāja, vai tirgotājiem, kuri šādos labdarības projektos izrādot īpašu atsaucību.

Kampaņu atbalsta daudzi sabiedrībā cienīti un pazīstami cilvēki un divas mūziķu grupas – "Vilki" un "Skyforger", un daudzi no viņiem dalījušies domās par dzimtenes aizsardzību un šīs kampaņas nozīmi. To visu, kā arī par ziedotāju aktivitātēm visā valstī var uzzināt portālā "zemessargam.lv".

Noslēgumā kā ceļavārdi kampaņai tās atbalstītājas PSRS okupācijas laika pretošanās kustības dalībnieces Lidijas Doroņinas-Lasmanes sacītais: "Aicinu atsaukties kampaņai, lai viņi redzētu tumsā, varētu mūs aizstāvēt, jo mēs taču gribam būt brīva un laimīga tauta. Lai viņi varētu aizstāvēt šo Dieva dāvāto, brīnišķīgo zemi - ja katrs noziedos pa santīmam vien, tā jau būs liela summa."

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI