NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tieslietas
4
20
4
20

Noteiks burvju un magu komercpraksi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

„Likums par okultisma praksi komerciālajā darbībā” - tā paredzēts nosaukt normatīvo aktu, kurš turpmāk regulēs komercdarbības jomu, kuras pamatā ir pārdabisku spēku ietekmes izraisīšana uz cilvēku vai apkārtējo pasauli. Likuma darbība būs vērsta uz patērētāju tiesību aizsardzību un profesionalitātes kritēriju noteikšanu okultisma komercpraksē.

Tiesībaizsardzības ministrija (TAM) pēc Patērētāju tiesību aizsardzības biroja (PTAB) un LV portāla iniciatīvas nolēmusi reaģēt uz daudzkārtējām iedzīvotāju sūdzībām par okultisma pakalpojumu sniedzēju – magu, burvju, spiritistu, astrologu un citu pārdabisku prakšu veicēju - sniegto maksas pakalpojumu slikto kvalitāti. Proti, pakalpojuma ietvaros saņemto solījumu un paredzējumu nepiepildīšanos. Visvairāk sūdzību saņemtas par zīlēšanas, paredzēšanas, pieburšanas un atburšanas pakalpojumiem, ko apliecina arī sašutušajiem Latvijas iedzīvotājiem LV portāla sniegtās e-konsultācijas: Maģiskās spējas apliecinošus sertifikātus LR izglītības iestādes neizsniedz Par nereģistrētas profesijas – maga – pakalpojumu licencēšanu.

Visvairāk sūdzību partnerattiecību jomā

Saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem un Eiropas Savienības normatīvajiem aktiem jebkuram komersantam ir jānodrošina savas preces vai pakalpojuma kvalitāte un garantija. Tieši šī prasība mūsu valstī līdz šim palikusi ārpus tiesiskā regulējuma un kontrolējošo institūciju uzraudzības, tādējādi radot labvēlīgu augsni negodīgai komercpraksei, norāda (PTAB) direktore Barba Vītola.

"Ņemot vērā, ka okultisma pakalpojumi paredzējuma vai citā veidā attiecas uz visām cilvēka dzīves nozīmīgākajām sfērām - mīlestību, ģimeni, profesionālo karjeru, finanšu lietām –, nav pieļaujama iedzīvotāju maldināšana, jo sekas var iespaidot visu turpmāko cilvēka dzīvi," norāda PTAB vadītāja. Visbiežāk iedzīvotāji sūdzējušies par magu un burvju solījumu (piebūrumu) nepiepildīšanos mīlestības un partnerattiecību jomā – pakalpojuma saņēmējam nav izdevies iegūt paredzēto dzīves biedru vai partneri vispār vai arī šī persona nav atbildusi piesolītajiem kritērijiem – bijusi par vecu, par neglītu, ar bagātīgu kaitīgo ieradumu bagāžu u.tml.

"Likumprojektā iestrādāta norma, kas paredz maga, burvja vai zīlnieka amata zellim apliecināt savu kvalifikāciju, realizējot 13 veiksmīgus paredzējumus vai piebūrumus TAM pārstāvja klātbūtnē."

Daudzas sievietes, kuru vēlmēs bijis materiāli nodrošināts, solīds kungs labākajos gados, realitātē bieži palikušas pilnīgi bešā, secinot, ka personas ar šādiem parametriem Latvijā vienkārši neeksistē. Citas dabūjušas padzīvojušus alkoholiķus ar alfonasa nosliecēm. Savukārt vīriešiem iecerētās un okultista piesolītās simpātiskās būtnes praksē nereti izrādījušās savu izskatu krietni pārvērtējušas sieviešu kārtas personas ar dažādiem rakstura defektiem – visbiežāk egoistiskas šopaholiķes vai nevīžīgas flegmatiķes bez jebkādas izpratnes par kopdzīvi ar īstu vīrieti.

Otra lielākā sūdzību kategorija ir nepiepildījusies lāstu uzlikšana. Tā adresāts, par spīti prāvajai summai, ko maga klients atstājis viņa salonā, visbiežāk turpina acīmredzami bezrūpīgu dzīvi, bauda labu veselību, sekmes pie pretējā dzimuma un profesionālajā karjerā. Savukārt veiksmes, laimes un harmonijas pieburšana paša lāsta pasūtītāja dzīvē nereti nesusi gluži pretējus rezultātus, dažkārt pat tik dramatiskus kā kaimiņa vai kolēģa dzīves strauja augšupeja vai vajadzība izmēģināt plaši izdaudzinātās "Viagras" efektu ne gluži aiz tīri zēnišķas ziņkāres. Pastāvīgs vēdera dobuma orgānu diskomforts, neticamā ātrumā progresējoša plikpaurība un slikta elpa kopā ar pazemināšanu amatā uz šī fona jau esot nenozīmīgi sīkumi. Tādi paši kā magu salonos iegādāto amuletu un talismanu neiedarbīgums, skaidro B.Vītola.

Pārliecināsies par kvalifikāciju

Okultista arods turpmāk tiks iekļauts profesiju klasifikatorā. Lai saņemtu darbības sertifikātu un licenci, šo arodu praktizētājiem būs jāapliecina sava kvalifikācija jeb pakalpojumu sekmīgums, norāda tiesībaizsardzības ministrs Dzintris Resnacis. Tādējādi likumprojektā iestrādāta norma, kas paredz maga, burvja vai zīlnieka amata zellim apliecināt savu kvalifikāciju, realizējot 13 veiksmīgus paredzējumus vai piebūrumus TAM pārstāvja klātbūtnē. Savukārt amata meistariem ik gadu būs jāiesniedz ministrijā deklarācija par visām komerciālos nolūkos veiktajām okultajām manipulācijām, kuru sekmīgums jāapliecina ar klienta parakstu. Par to patiesumu ministrija pārliecināsies, veicot kontrolpārbaudes. Pārkāpuma gadījumā magam, burvim vai zīlniekam nāksies rēķināties ar 666 eiro naudas sodu vai licences apturēšanu uz tikpat dienām.

Dz.Resnacis skaidro: okultista komercprakses piekopējiem, kuru pakalpojumi būs vainagojušies ar klienta pievilšanu, paredzējumi un piebūrumi šim klientam bez maksas būs jāsniedz tik ilgi, kamēr tie beidzot piepildīsies.  

Prezidents izvelk dienasgaismā astrologus

"Kvazizinātniska komercprakse iespaido krietni lielāku Latvijas iedzīvotāju skaitu nekā tikai magu un burvju klientūra, jo tai būtībā ir pieskaitāmi visi periodiskajos izdevumos publicēto horoskopu lasītāji, no kuriem liela daļa savās ikdienas gaitās vadās pēc iepriekš nepārbaudāmiem astrologu ieteikumiem un tādējādi iespaido gan savu personīgo, gan visas valsts likteni." Ar šādu paziņojumu nācis klajā Valsts prezidents Andis Bierziņš pēc tam, kad viņa kanceleja jau vairākkārt bija pārliecinājusies par prezidenta ārvalstu vizīšu organizēšanas bezjēdzīgumu, brauciena datumu un virzienu nosakot pēc kādā laikrakstā publiskotajiem horoskopiem. Arī prezidenta ieilgusī svārstīšanās paziņot par savu kandidēšanu uz otro termiņu, iespējams, līdz šim bijusi saistīta ar vēlmi nogaidīt, līdz laikraksti publiskos maija horoskopus Mežāzim. Proti, zodiaka zīmei, kuru pārstāv mūsu valsts augstākā amatpersona.

Prezidents, kā ziņo viņa prese sekretāre Viga Līprāne, maģijas komercprakses likumprojektu izsludināšot tikai tad, ja tajā būs iekļauta šāda norma: "Astrologa komercpakalpojumu sniedzējiem jādzīvo saskaņā ar pašu sastādītajiem horoskopiem, kuru ievērošanai, veicot atbilstošas kontrolpārbaudes, seko TAM amatpersona. Par maldinošu astrologa komercpakalpojuma sniegšanu paredzēts sods: kļūdaino horoskopu publicējušā periodiskā izdevuma 1 (viena) eksemplāra apēšana ar vai bez garšvielām, astrologam to izdarot TAM pārstāvja un Valsts prezidenta klātbūtnē." Jaunais likums pēc saskaņošanas ar Patērētāju tiesību aizsardzības likumu un Latvijas Republikas Komerclikumu stāsies spēkā 2015.gada 32.martā. 


LV portāls sveic savus lasītājus starptautiskajā joku dienā!

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI