NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inta Šaboha
LV portāls
24. septembrī, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Valsts pārvalde
5
5

Latvijas oficiālajai mājaslapai jauna versija

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas oficiālo mājaslapu vidēji apmeklē 11 000 interesentu mēnesī. Saturs ir iztulkots desmit valodās, tostarp igauņu, ķīniešu, arābu un indonēziešu, taču patlaban tā pieejama tikai angliski. Jaunas valodas ieviesīs pakāpeniski, pielāgojot to saturu lapas jaunajam dizainam.

LV portāla infografika

Valsts vizītkarte tīmeklī. Nozīmīgs un autoritatīvs informācijas resurss, kas sniedz plašu faktogrāfisku materiālu par Latvijas valsti, tās dabu, sabiedrību, vēsturi un kultūru. Rīks, kas palīdz veidot valsts tēlu. Tāda ir valsts oficiālās mājaslapas loma un sūtība. Bieži šī virtuālā saskarsme ar Latviju ir pirmā, kas ārvalstniekam sniedz pirmo un varbūt paliekoši noteicošo priekšstatu par mūsu zemi. Latvijas Institūts publiskojis valsts vizītkartes jaunās "mājas": www.latvia.eu. Lapai ir jauns dizains, mūsdienīga funkcionalitāte un pilnveidots saturs.

Oficiālais portāls

"Welcome to Latvia! We offer news, background information, publications and useful resources to help you get to know Latvia" jeb "Sveicināti Latvijā! Mēs piedāvājam ziņas, pamatinformāciju, publikācijas un noderīgus resursus, lai palīdzētu jums iepazīt Latviju" – ar tādiem vārdiem ikvienu sveicina jaunā Latvijas oficiālā mājaslapa www.latvia.eu.

Latvijas oficiālā mājaslapa ir informatīvs portāls, kura mērķauditorija ir ārvalstnieki. Dažāda veida informācija par neskaitāmām Latvijas valsts dzīves jomām tiek piedāvāta angļu valodā. Portāla saturs jau ir iztulkots 10 valodās, piemēram, portugāļu, indonēziešu, arābu, krievu, igauņu un spāņu, taču šīs lapas publiskos pakāpeniski.

"Tas ir Latvijas valsts oficiālais portāls ārvalstu sabiedrībām, tā mērķauditorija ir visa pasaule," tīmekļa vietnes lomu un sūtību raksturo Latvijas Institūta (LI) direktore Karīna Pētersone.  "Esam patīkami satraukti, atklājot šo valsts vizītkarti. Jaunā Latvijas mājaslapa ir moderna un nenoliedzami skaista," uzskata LI direktore, "turklāt ar ES pārstāvniecības atbalstu portālā izveidotas arī jaunas saturiskas sadaļas."

Lai gan Latvijas oficiālajai mājaslapai ir jauna versija, vecais saturs nekur nav pazudis – iepriekšējais portāls ir ieguvis jaunu uzbūvi, izkārtojumu un dizainu. Piektdienas pēcpusdienā, pēc sākotnējām ziņām, mājaslapas darbība bija traucēta, traucējumus, visticamāk, izraisījuši  hakeri.

No Latvia.lv uz Latvia.eu

Iepriekš Latvijas valsts oficiālās mājaslapas adrese bija www.latvia.lv. Jauna oficiālās mājaslapas izveide bija nepieciešama, jo iepriekšējā bija morāli, vizuāli un tehniski novecojusi, skaidro K.Pētersone. Izstrādājot tās jauno versiju, nomainīta arī adrese – tagad tā ir www.latvia.eu.

Kādēļ bija nepieciešama šāda adreses maiņa? Argumentējot institūta lēmumu, LI direktore atsaucas uz Eiropā pieņemtiem standartiem domēnu izvēlē un standartu, kādā ir atrodamas šādas informatīvas vietnes.

Jaunos lietotājus šī maiņa neietekmē, savukārt par līdzšinējiem lietotājiem ir padomāts: joprojām darbojas arī vecā mājaslapas adrese www.latvia.lv, kas lietotāju uzreiz aizved uz jauno lapu www.latvia.eu. Tātad ikviens, lai arī kādu adresi lietotu, automātiski nokļūs jaunajā lapā.

Ieguvumi un izmaksas

"Ieguvums ir atpazīstamības palielināšana par Latviju visiem, kam ir jebkāda interese par valsti. Portāls rada to sajūtu, kādā Latvija grib sevi pozicionēt. Piemēram, ka Latvija ir stabils partneris, ka Latvijā ir stabilizējusies un reformēta tautsaimniecība un politika, ka mēs esam veiksmīgi pārvarējuši krīzi, ka mums ir ļoti interesants piedāvājums profesionālajās nozarēs, kā kultūrā, sportā. Mums ir brīnišķīga daba – tā visa ir informācija, kas rada to pozitīvo fonu, lai cilvēki tālāk interesētos par savu nozari, par savu specifisko jautājumu," vēsta K.Pētersone.

Darbs pie jaunās mājaslapas izveides ildzis aptuveni gadu, un tās izmaksas ir 7500 latu. Šim projektam nebija īpaši paredzēts finansējums valsts budžetā. LI direktore informē, ka daļa finansējuma iegūta, ieekonomējot institūta darbinieku algas, un otra daļa saņemta no Eiropas Savienības pārstāvniecības Latvijā.

Neilgi pēc jaunās mājaslapas atklāšanas tās darbībā konstatēti traucējumi, kas  liecina par mērķtiecīgu uzbrukumu. LI uzsver, ka tas  "norāda, ka ir nepieciešami nopietnāki ieguldījumi valsts kiberdrošībā stratēģiski svarīgu vietņu aizsardzībā".

Latvia.eu nav Latvija.lv

Atgādinām, ka Latvijas oficiālā mājaslapa www.latvia.eu ir pavisam cita vietne nekā portāls www.latvija.lv. Abas nereti jauc to līdzīgo adrešu dēļ.

"Latvia.eu" ir valsts oficiālā mājaslapa, kuras mērķauditorija ir ārvalstnieki, savukārt valsts portāla "Latvija.lv" mērķauditorija ir Latvijas iedzīvotāji, un tas sniedz dažāda veida pakalpojums (piemēram, e-pakalpojumus) tieši Latvijas iedzīvotājiem. 

Latvija arī citos sociālajos tīklos

Latvijas oficiālo mājaslapu www.latvia.eu uztur Latvijas Institūts, kas ir Ārlietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde.  Līdz ar to šī vietne ir nozīmīgs rīks, kas palīdz LI īstenot tā galveno misiju - veicināt Latvijas pozitīvu starptautisko atpazīstamību un veidot konkurētspējīgu valsts identitāti. Tas ir noderīgs rīks arī diplomātiskā korpusa darbā, jo, kā atklāšanā atzinusi Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Astra Kurme, "Latvia.eu" iekļautās datubāzes ļauj ikvienam ārzemju interesentam gūt priekšstatu par mūsu valsti, kas savukārt atvieglo vēstniecību un konsulātu darbu.

Līdztekus tam institūts komunicē arī sociālajos tīklos. Piemēram, sociālajā tīklā "Twitter.com" zem segvārda LatviaInstitute tiek publicēti nelieli apskati par Latviju, savukārt sociālajā tīklā "Facebook.com" Latvijas oficiālajā lapā "If jou like Latvia, Latvia likes you" jeb "Ja tev patīk Latvija, Latvijai patīc tu" ir pieejami iknedēļas ziņu apskati un cita saistoša informācija par Latviju un Latvijas iedzīvotāju panākumiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI