NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. janvārī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
4
4

Iepazīsties ar izmaiņām! "Likumi.lv" sagatavojis visus 1. janvāra jaunumus

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Oficiālais laikraksts „Latvijas Vēstnesis” veic oficiālās publicēšanas pienākumu, bet tiesību aktu vortāls „Likumi.lv” iedzīvotāju ērtībām piedāvā visus Latvijas Republikas normatīvos aktus konsolidētās versijās. Tas nozīmē, ka tiesību aktu grozījumi to pamattekstā tiek iekļauti (konsolidēti) līdz grozījumu spēkā stāšanās dienai.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šogad stājušās spēkā izmaiņas 125 likumos un 57 Ministru kabineta (MK) noteikumos. Tiesību aktu vortālā „Likumi.lv” grozījumi normatīvā akta pamattekstā tiek iekļauti (konsolidēti) līdz izmaiņu spēkā stāšanās dienai. Tādēļ jau no 2011. gada 1. janvāra aktuālajās redakcijās var lasīt visus aktus, kuri vai kuru grozījumi stājās spēkā ar šo gadu.

Kopumā 2010. gadā oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” izsludināti 411 likumi un ap 1250 MK noteikumu un instrukcijas. Salīdzinājumam: 2009. gadā izsludināts 481 likums un 1677 MK noteikumi un instrukcijas.

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī pērn gada nogalē tika pieņemts liels skaits normatīvo aktu. 2010. gada decembrī tika pieņemti un LR oficiālajā laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” izsludināti 105 likumi (t.sk. 102 grozījumi) un 111 MK noteikumi (t.sk. 63 grozījumi). Salīdzinājumam 2009. gada dati: decembrī tika pieņemti un izsludināti 109 likumi (no tiem 71 grozījums likumā) un 275 MK noteikumi (tajā skaitā 149 grozījumi iepriekš pieņemtos MK noteikumos).

Lielu darba apjomu paveica vortāla „Likumi.lv” normatīvo aktu speciālisti, lai jau 2011. gada 1. janvārī, kad stājās spēkā izmaiņas 125 likumos un 57 MK noteikumos, visi grozītie normatīvie akti būtu lasāmi aktuālajās redakcijās. Ikviena jaunā konsolidētā redakcija kā aktuālā redakcija ir pieejama grozījumu spēkā stāšanās dienā no pulksten 00.01.

 „Likumi.lv” saturs sabiedrībai pieejams bez maksas. Vortāls piedāvā pilnīgu un sistematizētu LR normatīvo aktu datubāzi ar plašām dokumentu atlases iespējām, nodrošinot normatīvo aktu tekstus ar tajos iestrādātiem grozījumiem jeb tā sauktās konsolidētās redakcijas.

Vortāls operatīvi aktualizē informāciju, tas ir, katru dienu piedāvā aktuālu, ticamu un drošu informāciju par izmaiņām tiesību aktos. Lietotājiem noderīgi zināt, ka visi normatīvie akti, tos meklējot vortālā, automātiski atveras to aktuālajā redakcijā, proti, ar visiem jaunākajiem grozījumiem jau to spēkā stāšanās dienā.

"Likumos vienmēr laikus ir iekļautas jaunākās izmaiņas. Atverot www.likumi.lv dokumentu pēc pusnakts, tekstā būs visi grozījumi, kas tajā dienā stājas spēkā. "

Atgādinām, ka 2010. gadā lietotājiem nodrošināts nozīmīgs jaunievedums – no 9. aprīļa brīvi var izmantot arī normatīvo aktu vēsturiskās redakcijas.

Vēstures redakcijas – tā ir iespēja apskatīt normatīvā akta redakciju jebkurā izvēlētā datumā no tā spēkā stāšanās līdz spēka zaudēšanas dienai. Tiklīdz tiek publicēti jauni normatīvā akta grozījumi, tiek izveidota jauna normatīvā akta konsolidētā redakcija, kas kļūst par aktuālo redakciju grozījumu spēkā stāšanās dienā. Savukārt līdzšinējā aktuālā redakcija kļūst par vēsturisko redakciju.

Jaunais pakalpojums ir saistīts ar oficiālās e-publikācijas ieviešanas priekšdarbiem. Latvija ir ceļā uz oficiālu e-publikācijas ieviešanu 2011. gadā, kā to paredz 2010. gada 30. martā valdībā pieņemtā „Valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcija”. Tās pieņemšanas procesā atzīts, ka valsts funkcija ir nodrošināt normatīvo aktu sistematizēšanu un pieejamību atbilstoši sabiedrības vajadzībām.

UZZIŅAI

Oficiālā informācija ir valstiski noteikta informācija, ar kuras izziņošanu sabiedrībai iestājas noteiktas tiesiskās sekas (nosacīti to var iedalīt divās daļās: normatīvie akti un paziņojumi / sludinājumi, ko valsts noteikusi kā obligāti publicējamus).

Normatīvie akti (likumi, Ministru kabineta noteikumi) nevar stāties spēkā, kamēr tie nav oficiāli izsludināti. Kopš 1993. gada Latvijā šī oficiālās publikācijas funkcija tiek īstenota, oficiālo informāciju publicējot laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Lai iedzīvotājiem būtu ērti iepazīties ar oficiālā laikraksta saturu, tas bez maksas pieejams internetā www.vestnesis.lv taču šobrīd e-versijai ir vien informatīvs raksturs.  Nolūkā padarīt normatīvos aktus ikdienā ērti lietojamus, Tieslietu ministrijas uzdevumā 2001. gadā tika izveidots tiesību aktu vortāls www.likumi.lv, kuru uztur un attīsta oficiālais izdevējs - VSIA „Latvijas Vēstnesis”.

Vortāla datubāze savienota ar LR oficiālā laikraksta „Latvijas Vēstnesis” bezmaksas e-versiju www.vestnesis.lv (laikraksta e-versijā publicētajiem dokumentiem šobrīd vēl nav juridiski saistošas oficiālās publikācijas statusa). Jaunie tiesību akti vortālā „Likumi.lv” tiek publicēti tajā pašā dienā, kad ir to oficiālā publikācija laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Vortāls nodrošina nepārtrauktu konsolidēto tiesību aktu aktualitāti, tas ir, tiesību akta grozījumi tā pamattekstā tiek iekļauti līdz to spēkā stāšanās dienai.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI