NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ekonomika
2
2

Igaunijas uzņēmumu ienākumi stabilizējas, iedzīvotāju - vēl ne

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grūtībās nonākušu iedzīvotāju skaits, kuri nespēj apmaksāt bankas aizņēmumu, kas savulaik ņemts dzīvojamo māju celtniecībai, palielinās.

FOTO: www.channel4.com

Saskaņā ar Igaunijas Centrālās bankas informāciju šā gada septembrī Igaunijā dzīvokļu iegādei aizņēmumos izsniegti EEK 610 miljoni (Ls 27,39 milj.), kas ir lielākā summa pēdējā pusotra gada laikā. Speciālisti to vērtē pozitīvi – situācija sākusi stabilizēties.

Septembrī aizņēmuma un līzinga līgumi noslēgti par trešdaļu vairāk nekā augustā. Centrālā banka uzskata, ka aizņēmumu aprites palielināšanos galvenokārt veicinājuši liela apmēra darījumi nekustamā īpašuma sektorā, kā arī aizņēmumu izmaksa sakarā ar jaunā mācību gada sākumu.

Tiesa, pieprasījumu skaits aizdevumiem mācību maksas kārtošanai šogad bijis mazāks salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Jaunos mācību kredītos izsniegts par EEK 141 miljonu (Ls 6,33 milj.) jeb par 28% mazāk nekā pagājušajā gadā.

Igaunijas uzņēmumiem un privātpersonām izsniegto visa veida kredītu apmērs kopā septembrī, salīdzinot ar augustu, samazinājās par 0,4% jeb EEK 240,10 miljardiem (Ls 10,78 mljrd.). Septembra beigās, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, aizdevumu portfelis samazinājās par 6,3 procentiem.

Slikto kredītu īpatsvars kopējā valsts banku kredītportfelī augustā bija 7,3 procenti, bet septembrī tas sarucis līdz 7% no visiem valstī izsniegtajiem aizdevumiem. Šā gada trešajā ceturksnī kopējā Igaunijas banku sektora peļņa bija EEK 754 miljoni (Ls 33,85 milj.).

"Igaunijas ekonomikā situācija pamazām uzlabojas, par ko liecina problemātisko aizņēmumu samazināšanās."

Igaunijas Centrālā banka ziņojumā secinājusi, ka uzņēmumi galvenokārt spējuši samazināt savus aizdevumu parādus, tomēr kavēto aizdevumu īpatsvars ilgtermiņa aizdevumiem mājokļa iegādei kopējā kredītportfelī saglabājies 4,6 procentus liels.

Arī „Swedbank Eesti” vadītājs Igaunijā Prīts Perenss uzskata, ka Igaunijas ekonomikā situācija pamazām uzlabojas, par ko liecina problemātisko aizņēmumu samazināšanās. Vēl šā gada jūnija beigās problemātiskie kredīti bankā veidojuši EEK 9,4 miljardus (Ls 0,42 mljrd.), bet septembra beigās tie sarukuši jau līdz EEK 8,8 miljardiem (Ls0,40 mljrd.).

„Tieši uzņēmumu problemātisko aizņēmumu samazināšanās liecina par ekonomiskās situācijas stabilizēšanos,” līdzīgi kā Centrālā banka uzskata arī „Swedbank Eesti” ģenerāldirektors. „Sakarā ar to trešajā ceturksnī samazinājies arī soda naudas apmērs. Privātpersonu aizņēmumu portfeli gan joprojām ievērojami ietekmē augstais bezdarba līmenis, un pozitīvs pavērsiens šeit iestāsies tikai pēc ilgāka laika.”

Grūtībās nonākušu iedzīvotāju skaits, kuri nespēj apmaksāt bankas aizņēmumu, kas savulaik ņemts dzīvojamo māju celtniecībai, palielinās. Tiesu izpildītājam šogad nācies nosūtīt līdz 300 parādu apmaksas pieprasījumu, atklāj Prīts Perenss.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI