NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. septembrī, 2010
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
1
1

Teātros sākas bagātīga jaunā sezona

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dailes teātrim šī būs īpaša – 90. jubilejas sezona.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Teātros biļešu cenas palikušas nemainīgas, bet piedāvājums līdz ar jaunās sezonas sākumu ir plašs un daudzveidīgs.

Nacionālajā teātrī skatītājus iepazīstinās ar vēsturi

Jaunajā teātra sezonā Latvijas Nacionālais teātris skatītājiem piedāvās 13 jaunas izrādes - sešas izrādes un divi koncerti Lielajā zālē, trīs izrādes - Jaunajā zālē, četras - Aktieru zālē. Lielā zāle, kā allaž, orientēsies uz plašu publiku, Aktieru zāle - uz tradicionālo auditoriju, bet Jaunajā zālē gaidīs skatītājus, kam tīk netradicionāls repertuārs. Nacionālais teātris šogad plāno iepazīstināt cilvēkus ar vēsturi. Ja pagājušā gadā uzmanība tika pievērsta politiskajiem notikumiem un personībām, tad šogad tās būs kultūras personības un notikumi. Jaunajā sezonā teātrī darbosies trīs štata režisori: Edmunds Freibergs, Indra Roga un Regnārs Vaivars. Teātrī strādās 42 aktieri.

Pirmā jaunās sezonas pirmizrāde - Raimonda Paula mūzikls "Leo. Pēdējā bohēma" – teātrī gaidāma jau 23. septembrī. Tā būs izrāde par Rīgas mākslinieku sabiedrības dvēseli Leo Kokli.

Vēl šajā sezonā pirmizrādi 21. oktobrī piedzīvos komēdija "Latgola.lv", kuras režisors ir Valdis Lūriņš. Gatavojot iestudējumu pēc Baltinavas vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotājas Anitas Ločmeles jeb Danskovītes lugas "Ontans i Anne" trijām daļām, režisors vairākas reizes pabijis Balvu rajona Baltinavā. Augusta vidū uz turieni devās arī Nacionālā teātra aktieri, lai iepazītu vidi, kura jāizspēlē: kāva cūku, cepa maizi un provēja „dzimtenīti”, ko baltinavieši sauc par samagonku. Lugas autore teātra fotogrāfam izrādīja arī vecas lauku mājas, kurās dzīvojuši lugas galvenie varoņi - vientuļi pensionāri Ontans un Anne, kas vecumdienās "samet kauliņus kopā".

Vēl jaunajā sezonā Nacionālajā teātrī režisora Mihaila Gruzdova redzējumā būs skatāma izrāde "Anna Kareņina", Ģirts Ēcis veidos komēdiju "Čīkstošā klusuma biedri", Mārtiņa Eihes režijā būs skatāms "Karlsons, kas dzīvo uz jumta", iecerēti arī citi iestudējumi.

Pērnā gada dati liecina, ka cilvēki labprāt apmeklē teātri. Tā pagājušajā sezonā teātrī ir izrādītas 446 izrādes, un kopējais apmeklētāju skaits pārsniedzis 170 tūkstošus. Izrāžu apmeklētība veidojusi 83 procentus, vidējā biļetes cena bijusi 7,25 lati.

Dailes teātrim – jubilejas sezona

Dailes teātrim šī ir īpaša - 90. jubilejas sezona. To atklās 17. septembrī ar Fridriha Šillera traģēdijas „Marija Stjuarte" jauniestudējumu Dž.Dž. Džilindžera režijā. Nākamā pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 5. novembrī – tas būs Rolanda Atkočūna iestudētais Jāņa Lūsēna un Egila Zirņa mūzikls „Ceplis". Savukārt 21. janvārī komēdiju cienītājus gaidīs Reja Kūnija un Džona Čepmena komēdijas „Gulta, lēdijas un džentlmeņi" pirmizrāde Dž.Dž. Džilindžera režijā. Jaunos skatītājus priecēs izrāde „Vārnu ielas republika", kas Lauras Grozas iestudējumā pirmizrādi piedzīvos 18. martā. Pītera Šēfera drāmu „Amadejs" iestudēs viesrežisors Jans Villems van den Boss ar pirmizrādi 11. maijā. Arī šajā sezonā gaidāmi tradicionālie Ziemassvētku un Teātra dienas koncerti.

Mazās zāles pirmā pirmizrāde notiks 24. septembrī, kad sāksies režisora Ģirta Ēča Dailes teātra debijas - Oto Eskina lugas „Duets" iestudējuma - skatuves dzīve. Cits Dailes teātra debitants Mārtiņš Eihe iestudēs Aleksandra Vampilova „Atvadas jūnijā", kam pirmizrāde plānota 3. decembrī. Latviešu klasikas – Rūdolfa Blaumaņa „Zagļu" – iestudējums, ko veidos Kārlis Auškāps, pirmizrādi piedzīvos 28. janvārī, bet pavasarī izrādi „Venice" pēc nezināmu viduslaiku autoru darbu motīviem veidos Mihails Gruzdovs.

"Nacionālais teātris šogad plāno iepazīstināt cilvēkus ar vēsturi."

Kamerzālē pirmo sezonas jauniestudējumu režisēs debitants Regnārs Vaivars. Tā būs Jāņa Jaunsudrabiņa „Aija", kam pirmizrāde paredzēta 1. oktobrī. Dž.Dž. Džilindžers veidos Noras Ikstenas grāmatas „Amor fou" skatuves versiju ar pirmizrādi 26. novembrī, bet februārī Mihails Gruzdovs uz skatuves iedzīvinās Knuta Hamsuna romānu „Loks noslēdzies", savukārt aprīlī režisore Laura Groza un aktrise Rēzija Kalniņa veidos monoizrādi „Es – Frīda Kalo".

Sezonas galvenais notikums Dailē šosezon būs teātra 90. jubilejas svinības, kuru plašajā programmā ietverts arī īpašs pārsteigums - koncertstāsts "Spēlēju, dancoju" 19., 20. un 21. novembrī. Jubilejas laikā skatītāji varēs noskatīties ne vien labākās tagadējā repertuāra izrādes, bet arī vairāku izrāžu atjaunojumus. Tā 9. novembrī uz skatuves atgriezīsies Emīla Dārziņa, Raimonda Paula un Jāņa Jurkāna koncertstāsts "Melanholiskais valsis". Nākamajā dienā Mazajā zālē atdzims Alberta Remsdela Gērnija luga "Mīlestības vēstules" ar Mirdzu Martinsoni un Juri Kalniņu, bet 14. novembrī Mazajā zālē atkal būs iespēja tikties ar Ģirtu Ķesteri un grupu "Dzelzs vilks" Aleksandra Obrazcova un Jura Kaukuļa rokpoēmā "Man arī būtu bail". Savukārt 16. novembrī Mazajā zālē Jānis Paukštello, Vita Vārpiņa, Artūrs Skrastiņš un Raimonds Pauls vedīs skatītājus Jāņa Petera dzejas pasaulē poēmā "Nakts pēc tautasdziesmas".

Sezonu sāk ar Kapusvētkiem

Jaunais Rīgas teātris jauno sezonu augusta nogalē atklāja ar pirmizrādi "Kapusvētki". Režisore Māra Ķimele skatītājiem 15. oktobrī piedāvās Viljama Šekspīra "Otello" pirmizrādi, savukārt režisore Ilze Olingere šosezon piedāvās pat divus jauniestudējumus - Ivana Viripajeva "Deli deja" un "Latviešu rakstnieku stāstus".

Teātris iecerējis arī izrādi pēc Hulio Kortasara garstāsta "Vajātājs". Savukārt nākamā gada maijā skatītājiem tiek solīts jauniestudējums - Ivana Gončarova "Oblomovs". Turklāt teātra aktieri pašu spēkiem patlaban strādājot pie Maikla Freina lugas "Kopenhāgena" uzvešanas.

Valmierā skaidrs tikai pirmais pusgads

Valmieras teātrī jauno sezonu 10. septembrī atklās Jāņa Lūsēna mūzikls „Agrā rūsa”, kas ir Valmieras teātra kopprojekts ar „Apvienību ARS NOVA”. Mūzikla pirmiestudējums 2007. gadā notika Liepājas teātrī, un no tā ir saglabāta muzikālā partitūra, galveno lomu atveidotāji: Ance Krauze, Uģis Roze, Andris Ērglis un Amber. Muzikālo izrādi „Agrā rūsa” Valmieras skatuvei veido režisors Juris Jonelis.

Oktobra beigās pirmā jaunās sezonas Valmieras teātra izrāde tiek veidota Lielajai zālei – Brendona Tomasa komēdija „Krustmāte no Brazīlijas”, ko iestudē režisors Varis Brasla ar Ivo Martinsonu galvenajā lomā. Šī luga pirmizrādi piedzīvoja 1892. gadā uz Karaliskā teātra skatuves un to rādīja rekordilgu laiku - vairāk nekā 1500 reižu. Valmieras teātrī šis būs jau otrais lugas iestudējums. „Viena no visu laiku populārākajām situāciju komēdijām ir „Krustmāte no Brazīlijas”, kurā aktieri uz nebēdu var dulloties. Tā ir vitāla un labdabīga komēdija, kas arī Valmieras teātra skatītājiem sniegs pozitīvu lādiņu un sola labi pavadītu vakaru,” saka V. Brasla.

"Sezonas galvenais notikums Dailē šosezon būs teātra 90. jubilejas svinības, kuru plašajā programmā ietverts arī īpašs pārsteigums - koncertstāsts "Spēlēju, dancoju"."

Novembrī Apaļajā zālē pirmizrādi piedzīvos pēc Henrika Ibsena drāmas „Tautas naidnieks” veidotā izrāde „Doktors Stokmanis” Feliksa Deiča režijā ar Tālivaldi Lasmani galvenajā lomā.

 Nākamā gada janvārī plānota Jūdžina O’Nīla „Mīla zem gobām” pirmizrāde, ko iestudēs režisors Oļģerts Kroders, bet februārī režisors Viesturs Meikšāns sadarbībā ar scenogrāfu Reini Suhanovu piedāvās Imanta Ziedoņa „Krāsainās pasakas”, kas būs īpaši piemērotas bērniem un ģimenēm.        Ņemot vērā šā brīža finansiālo stāvokli kultūrā, teātris par otrā pusgada iecerēm paziņos 2010. gada beigās.

Liepājnieku „Jaunā enerģija”

Liepājas teātris savu 104. sezonu, kuras devīze ir “Jaunā enerģija” atklās 10. septembrī ar latviešu literatūras klasiku – Rūdolfa Blaumaņa “Ugunī” režisora Rolanda Augustina (Atkočūna) režijā. Viņam šī ir pirmā satikšanās ar R. Blaumaņa darbiem, un režisors Edgaru un Kristīni nodēvējis par latviešu Romeo un Džuljetu, uzsverot, ka „šodien, kad esam aizgājuši tik tālu – un visbiežāk – ne uz to pusi, ir svarīgi atgriezties pie saknēm”. Lugas beigās Kristīne čukstus nosaka: „Es … es varu tikai mīlēt”, nododama savu dzīvi Edgara rokās. Arī 1966. gadā uzņemtajā Leonīda Leimaņa filmā „Purva bridējs” Vijas Artmanes atveidotā Kristīne izvēlējās savu dzīvi saistīt ar Ulda Pūcīša Edgaru. Ko Kristīne darīs 21. gadsimta sākumā?

"Oktobra beigās uz M. Čehova Rīgas Krievu teātra jaunās skatuves notiks latviešu teātru dienas."

Kopumā Liepājas teātrī plānoti 12 jauniestudējumi. 7. oktobrī pie bērniem nāks „Nezinītis”, 20. un 21. oktobrī skatītājiem rādīs jauno aktieru diplomdarbu izrādes - J. Gruša muzikālo traģisko komēdiju “Mīla, džezs un velns” un T. Viljamsa “Stikla zvērnīca”. 10. decembrī pirmizrāde šīs sezonas lielākajam iestudējumam - L. Bernsteina mūziklam “Vestsaidas stāsts”, ko režisors Valdis Lūriņš veidos sadarbībā ar Liepājas simfonisko orķestri un diriģentu Andri Veismani. Savukārt nākamā gada februārī teātrī strādās režisors no Maskavas - Mihails Mamedovs, kopā ar jaunajiem aktieriem iestudējot paša sarakstītu darbu “Eņģeļi krustcelēs” par jauniešu narkomānijas problēmām.

Martā pirmizrādes piedzīvos divi iestudējumi Dž.Dž. Džilindžera režijā – R. Havdona komēdija “Šikās kāzas” un K. Šēnhera drāma “Ragana”, bet aprīlī režisors Valdis Lūriņš iestudēs A. Čaka poēmu “Spēlē, spēlmani”. Maijā gaidāmas divas pirmizrādes – Laura Gundara “Māli”/”Podnieka darbnīca” pēc igauņu rakstnieka Pīta Vallaka stāstu motīviem, R. Atkočūna režijā paredzēta V. Šekspīra komēdija “Sapnis vasaras naktī”. Režisors strādās arī pie E. Olbija lugas “Kaza jeb kas ir Silvija”, kurai pirmizrādes datums vēl nav zināms.

Daugavpilī jaunā sezona jau sākusies

Daugavpils teātris jauno pirmsjubilejas - 89. sezonu - augusta nogalē aizsāka ar maijā pirmizrādi piedzīvojušo "Klepernīku pogosta zvaigzne” režisora Harija Petrocka skatījumā. Viens no sezonas nozīmīgiem notikumiem Daugavpils teātrī būs iespēja visā krāšņumā beidzot ieraudzīt Vienības namu pēc renovācijas. Tā atklāšanas svinības gaidāmas 2010. gada 17. septembrī.

Sezona solās būt krāšņa un daudzveidīga, jo gan latviešu, gan krievu trupās iestudēs gan jaunas izrādes, gan atjaunos vairākus jau iepriekš skatītus iestudējumus. Sezonas pirmā pirmizrāde Daugavpils teātrī septembra otrajā pusē būs "Olivereto”, kur savu artavu devuši arī dzejnieks Jānis Peters un Maestro Raimonds Pauls. Vēl rudenī Daugavpils teātris skatītājiem piedāvās pirmizrādi "Pērku jūsu vīru", kuras scenārija autors ir pazīstamais Krievijas satīriķis un komiķis Mihails Zadornovs. Visjaunākos skatītājus no oktobra vidus priecēs H.K. Andersena pasaka "Nāriņa”.

"Viens no sezonas nozīmīgiem notikumiem Daugavpils teātrī būs iespēja visā krāšņumā beidzot ieraudzīt Vienības namu pēc renovācijas."

Daugavpils teātri neaizmirst arī tuvākie kaimiņi. Tā jaunās sezonas sākumā varēs redzēt Irīnas Muravjovas vodeviļu "Sieva - intrigante" (Krievija), bet septembra beigās teātrī gaidāmi seni draugi  no Daugavpils sadraudzības pilsētas Vitebskas Baltkrievijā ar Jakuba Kolosa Vitebskas Nacionālā akadēmiskā teātra izrādi "Šagal...Šagal...”.

Rīgas Krievu teātris sāks ar Šekspīru

M. Čehova Rīgas Krievu teātris jauno, 128. sezonu rekonstruētajās telpās sāks 2. oktobrī, bet ēku oficiāli atklās septembra nogalē. Sezonu teātris atklās ar Viljama Šekspīra komēdiju "Divpadsmitā nakts". Kā stāsta teātra režisors Igors Koņajevs, šī luga teātrim ir zīmīga – savulaik tajā Malvolio lomu spēlējis šā teātra kādreizējais režisors un aktieris Mihails Čehovs, kura vārdu teātris nes joprojām. Repertuārs tapis daudzpusīgs. Ceru, tāpat kā līdz šim, mūsu izrādes interesēs arī latviešu publiku. Oktobra beigās uz M. Čehova Rīgas Krievu teātra jaunās skatuves notiks latviešu teātru dienas. Būs iespēja redzēt Daugavpils teātra iestudējumu "Ģimenes skandāls", valmieriešu "Karalis Līrs nabagmājā" un liepājnieku izrādi "Hanana".

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI