NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. augustā, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Kultūra
13
13

"309. kabinets" – kultūrterapijas iespēja Valkā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Radošo telpu „309. kabinets” Rihards Grāvis un Agris Krastiņš atklāja 25. februārī ar Valkas un Valgas fotogrāfu izstādi „Jaunieši”.

FOTO:Dainis Jansons

Kopš februāra Valkas jauniešiem nedēļas nogalēs ir kur satikties un ir ko darīt. Divi aktīvi, uzņēmīgi un entuziasma pārpilni puiši durvis vaļā vēruši neformālajam kultūras centram – radošajai telpai „309. kabinets”.

„Vasaras mēnešos pie mums gan ir diezgan kluss,” atzīst viens no idejas autoriem un telpas iekārtotājiem Valkā dzīvojošais Rihards Grāvis (24). Vienīgais šīs sezonas notikums „309. kabinetā” ir starptautiskā īsfilmu parāde „Future Shorts”. Rihards gan tūlīt ņemas skaidrot: „Telpā ir diezgan karsti, tādēļ, lai sarīkotu kādu pasākumu, mēs gaidām vēsāku laiku.”

Toties jau rudenī Rihardam kopā ar kolēģi Agri Krastiņu (24) plāni ir lieli – būs gan filmu vakari, gan radošās darbnīcas, gan izstādes, gan dzīvie mūzikas notikumi un vēl daudz kas cits.

Iekārtojas kabinetā

Ideja par to, ka vajadzīga vieta pastāvīgiem kultūras pasākumiem, Rihardu un Agri urdījusi visai sen, jo Valkā jauniešiem aizvien trūcis kvalitatīvu, vienlaikus gan izklaidējošu, gan izglītojošu notikumu. Taču idejas īstenošanai abi klāt ķērās tikai pērn rudenī. No sākuma pievilcīgākā šķita doma radīt ceļojošu autobusu, lai pasākumus, kā, piemēram, fotogrāfiju izstādi vai dīdžeja uzstāšanos, varētu izvizināt pa visu novadu. Puiši gan tūlīt apķēra, ka ripojoša kultūras centra iekārtošana varētu būt ievērojamāki dārgāka par radošas telpas izveidi kādā no Valkas ēkām un tāpēc sāka piemērotākās vietas meklējumus.

„Dome mums piedāvāja vairākus variantus, bet mēs izvēlējāmies telpu bijušajā poliklīnikā, jo tur ir atbilstošāka aura,” stāsta Rihards. Viņiem tika atvēlēts kādreizējais elektrogaismas dziedniecības kabinets ar numuru 309, tāpēc kultūras namu puiši tā arī nokristīja – „309. kabinets”.

"Jauniešiem tika atvēlēts kādreizējais elektrogaismas dziedniecības kabinets ar numuru 309."

Telpas iekārtošanas darbus Rihards un Agris, talkā aicinot pāris draugus, par pašu līdzekļiem un ar pašu spēkiem uzsāka novembrī. Tie turpinājās līdz februārim un vainagojās ar to, ka „309. kabinetā” nu bija izveidota uzstāšanās zāle un atpūtas telpa.

„Zāle mums ir neliela, pasākumos tā ir diezgan pieblīvēta. Vietas pietiek labi ja 100 cilvēkiem. Ieceres par lielākiem dzīvās mūzikas koncertiem pagaidām nākas atlikt,” teic Rihards, kurš šobrīd piedalās SMScredit.lv un draugiem.lv rīkotajā labdarības konkursā „Labiedarbi.lv”, lai iegūtu līdzekļus radošās vietas paplašināšanai. Tas jādara arī tāpēc, lai izvērstu apmeklētāju loku un pasākumos varētu savākt vairāk naudas no ziedojumiem (ieejas maksu puiši neprasa).

„Mūsu mērķis nav un arī nebūs pelnīt. Tomēr ik mēnesi ir jāsedz īres un elektrības rēķini un par uzstāšanos jāsamaksā mūziķiem, dīdžejiem. Šobrīd mēs ar Agri šim nolūkam ņemam arī no savas kabatas,” stāsta Rihards, kurš Valkas domē strādā par datorspeciālistu, savukārt Agris – polietilēna un burbuļplēvju ražotnē „Pepi Rer” Valkā.

Apmeklētāji uzvedas kulturāli

Pirmos komplimentus no vietējiem jauniešiem Agris, Rihards un viņu palīgi saņēma uzreiz. Jaunieši esot nākuši viņiem klāt un teikuši: „Tas ir baigi labi, ka Valkā beidzot kaut kas arī notiek!” Tiesa, ar sevišķi lielu pasākumu skaitu „309. kabinets” pagaidām nevar lielīties. Pavisam to ir bijis pieci – pa vienam februārī, martā, aprīlī un divi maijā. Kā saka Rihards, pagaidām viņi vēl tikai ieskrienas, dibina kontaktus, piemēram, meklē vietas, kur lētāk īrēt mūzikas atskaņošanai nepieciešamo tehniku.

Vietējo ļaužu interese ir liela, un pārsvarā uz pasākumiem pulcējas vidusskolēni, taču netrūkst arī studentu vai jau studiju beigušo. Daļai Rīgā studējošo „309. kabineta” pasākumi ir labs iemesls, lai nedēļas nogalēs brauktu mājās.

"Jaunums no rudens būs kino vakari, kas notiks vismaz reizi nedēļā."

Valkas jauniešiem sevišķi pie sirds ir elektroniskā mūzika, tamdēļ telpā notikušas vairākas dīdžeju uzstāšanās. Tomēr kultūras centrs nav iecerēts tikai kā jauniešu pulcēšanās vieta, bet ir atvērts visa vecuma Valkas iedzīvotājiem, uzsver Rihards. Piemēram, vidējās paaudzes pārstāvji bija sanākuši uz Valkas ģimnāzijas jauno mūzikas grupu koncertu – lai paklausītos savu bērnu sniegumā. „Esmu dzirdējis, ka cilvēkiem esot bail nākt, jo te pulcējas „tikai jaunie”. Bet atnākot viņi ir priecīgi pārsteigti: „Šeit nemaz tik traki nav, te ir forši!” piedzīvojis Rihards. Pie tam jaunieši protot pienācīgi uzvesties, apgalvo Rihards.

Lielākais līdz šim paveiktas nedarbs – norauta plāksnīte no blakusesošā zobārstniecības kabineta. Bet tas ātri vien tika labots. „Mūsu pasākumos cilvēki parasti ir draudzīgi un smaidīgi. Pat no Rīgas atbraukušie dīdžeji atzīst, ka te ir lieliska publika,” saka Rihards.

Festivāls pamestā mājā

Dīdžeju pasākumi „309. kabinetā” skanēs arī turpmāk, tāpat dzīvās mūzikas koncerti Valkas jauno mūzikas grupu vai uzaicinātu viesu izpildījumā. Telpa kalpos arī par izstāžu zāli fotogrāfijām un gleznām. Jaunums no rudens būs kino vakari, kas notiks vismaz reizi nedēļā. Par Latvijas filmu izrādīšanu Rihards ir jau vienojies ar Vides filmu studiju, kā arī veiksmīgi norit sarunas ar ārzemju māksliniekiem par viņu īsfilmu seansiem radošajā telpā.

„Mēs paši veicām īsfilmu izlasi un tad sakontaktējāmies ar autoriem, lai viņi mums tās atsūta un ļauj izmantot. Lielākā daļa piekrita,” priecīgs ir Rihards. Viņam padomā arī sākt rīkot radošās darbnīcas nedēļas nogalēs, piemēram, filcēšanas un nozīmīšu izgatavošanas apmācības, uz kurām varētu nākt vecāki kopā ar bērniem. „Mūsu mērķis ir piedāvāt pēc iespējas daudzveidīgākus pasākumus iespējami dažādākai auditorijai. Lai mums pašiem ir interesanti rīkot un lai cilvēkiem gribētos nākt.”

"Kultūras centrs nav iecerēts tikai kā jauniešu pulcēšanās vieta, bet ir atvērts visa vecuma valcēniešiem."

„309. kabineta” izveide ir pozitīvs notikums tāpēc vien, ka jaunieši pierāda: pašu spēkiem spēj izveidot, uzturēt telpu, rīkot pasākumus un vēl arī nodrošināt tajos atbilstošu kārtību, viedokli pauž Valkas novada bērnu un jauniešu centra „Mice” ārpusstundu organizatore un jauniešu biroja vadītāja Romina Meļņika. Viņasprāt, par iespējām pavadīt brīvo laiku jaunieši nedrīkstētu sūdzēties, jo Valkā ir pieejami sporta laukumi volejbolam, basketbolam, futbolam. Diemžēl kluba, kur satikties, atpūsties, izklaidēties un pabūt kopā cilvēkiem, kas vecāki par 18 gadiem, Valkā nav bijis. Tāpēc nav brīnums, ka jaunieši līdz šim rīkojuši neoficiālus mūzikas pasākumus pamestās mājās, angāros, garāžās. Tagad vismaz ir viena konkrēta vieta, kur regulāri izpausties un kas atvērta plašākai auditorijai, jo uz pasākumiem skaistās, izremontētās telpās nākt ir daudz patīkamāk un pavadīt laiku nekā pamestā garāžā, pārliecināta R. Meļņika. 

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI