NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. decembrī, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
7
7

Ziemassvētki Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādes audzēkņi rotā skolas telpas Ziemassvētkiem.

Ziemassvētki ir laiks, kad atceramies ne tikai mums tuvos, bet arī tos, kuri ir ārpus mūsu pierastā uzmanības loka, bet kuri varbūt šajā brīdī ir vieni paši, vientuļi, aizmirsti. Kaut arī šogad svētku rocība nav liela, bet tik un tā – ir prieks sirdī, cerības un pārliecība, ka gaisma tomēr uzvarēs tumsu. Portāls „LV.LV” viesojās Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē, kur Valsts probācijas dienests (VPD) rīkoja ikgadējo labdarības akciju „Cilvēks – cilvēkam”.

Kā pastāstīja Valsts probācijas dienesta vadītājs Aleksandrs Dementjevs, šāds pasākums Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem notiek katru gadu. Pasākuma mērķis ir attīstīt notiesātajiem jaunas prasmes un iemaņas, uzlabot savstarpējo komunikāciju un sadarbību, kā arī radīt jauniešiem pozitīvas emocijas un dzīvesprieku, lai kaut uz brīdi arī viņu dzīvē iespīdētu gaisma. Turklāt, rīkojot šādus publiskus pasākumus, VPD vēlas pievērst sabiedrības uzmanību ieslodzījumu vietām un darbam ar likumpārkāpējiem, jo lielai daļai sabiedrības nav īstas izpratnes, kā ieslodzījumu sistēma strādā un ar ko nodarbojas VPD.

Jāsaprot, ka nebrīvē personas eksistence un tiesību aizsardzība gandrīz pilnībā kļūst atkarīga no slēgtās iestādes personāla, vadības un valsts amatpersonām, tāpat kā nepilngadīgo likumpārkāpēju rehabilitācija pēc atgriešanās no ieslodzījuma – no VPD darbinieku kompetences un rīcībspējas.

VPD ir valsts iestāde, kas rūpējas par sabiedrības drošību, strādājot ar cilvēkiem, kuri izcieš kriminālsodu sabiedrībā (nosacītie sodi un piespiedu sodi), un palīdz bijušajiem ieslodzītajiem atgriezties ierastā dzīvē. Īpašu uzmanību VPD pievērš tieši darbam ar jaunatni, lai mazinātu atkārtotu noziegumu izdarīšanas iespējamību.

Ziemassvētku brīnums pašu rokām

Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādē, kur jaunieši izcieš sodu par dažāda smaguma noziegumiem, šobrīd mācās 96 audzēkņi un patstāvīgā darbā strādā 12 skolotāji.

„Izglītības iegūšana šeit ir obligāta,” stāsta Ieslodzījumu vietu pārvaldes Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem Cēsu 2. vakara (maiņu) vidusskolas direktore Triju Zvaigžņu V šķiras ordeņa kavaliere Sarmīte Sviķe. „Gandrīz puse audzēkņu ir vecumā no 18 līdz 21 gadam. Saskarē ar puišiem, kas pastrādājuši pašus smagākos noziegumus, vienalga ir skaidrs: arī viņos var atrast kaut ko labu, gaišu.”

Probācijas dienesta vadītājs vērš uzmanību, ka šī skola realizē to pašu izglītības saturu, ko citas vispārējās izglītības iestādes. Izglītība, kā zināms, valstī tiek apmaksāta no Izglītības un zinātnes ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, bet mērķdotācijas Cēsu 2. vakara (maiņu) vidusskolai piešķir Tieslietu ministrija.

"Īpašu uzmanību Valsts probācijas dienests pievērš tieši darbam ar jaunatni, lai mazinātu atkārtotu noziegumu izdarīšanas iespējamību. "

Pasākuma laikā skola bija pārtapusi par radošu meistardarbnīcu, kur ikviens zīmēja, grieza, krāsoja un līmēja. Probācijas dienesta darbinieki un pedagogi kopā ar jauniešiem gatavoja Ziemassvētku noformējumu skolai. Katra klase prezentēja savu ideju un arī sacentās par labāko noformējumu.

Maz bija pasīvu vērotāju. Pārsteidza jauniešu aktivitāte un izdoma. Bija redzams, ka tas nav piespiedu darbs, bet ieinteresēta darbošanās prasmīgu pedagogu vadībā. Ikviens audzēknis, ja vien vēlējās, varēja izgriezt kādu rotājumu: papīra eņģeli, sniegpārsliņu vai ko citu.

Tāpat par tradīciju ir kļuvis, ka Cēsu audzēkņi gatavo Ziemassvētku atklātnes, kuras VPD svētkos dāvina saviem sadarbības partneriem. Arī šoreiz vizuālās mākslas skolotājs Svens Rass VPD vadītājam nodeva pašu gatavotās apsveikuma kartītes.

Audzēkņiem A.Dementjevs sacīja: VPD ir liels prieks jau sesto gadu Cēsu skolai uz svētkiem gādāt materiālus – papīru, zīmuļus, līmi, krāsas – gan klašu rotāšanai, gan apsveikumu gatavošanai saviem vecākiem, radiem, draugiem. Tas veicina audzēkņu atbrīvotības sajūtu un domas par nākamo dzīvi.

Valts Kukainis, Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādes vadītājs, vērojot audzēkņu darbu, uzsvēra jauniešu pašiniciatīvu un izdomu, spēju darīt labu un radīt prieku sev un citiem.

Sarunās ar audzēkņiem visvairāk izskanēja domas par mājām. Ziemassvētki puišiem saistījās ar tuviem un mīļiem cilvēkiem, un lielākā viņu vēlēšanās tobrīd bija atgriezties pēc iespējas ātrāk mājās.

Dzīves un drošības apstākļi skolā uzlabosies

Nākamais gads Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādei solās būt lielu pārmaiņu gads. Par Eiropas Savienības līdzekļiem iecerēts uzsākt skolas renovāciju un sporta zāles celtniecību, bet ar Norvēģijas valdības atbalstu uzcelt uzņemšanas nodaļu 40 notiesātajiem (20 divvietīgas kameras) un pārbūvēt dzīvojamo korpusu 100 audzēkņiem (85% - Norvēģijas finansējums, 15% - Latvijas). Renovācijas darbos iekļauta tehniskā projekta izstrāde, telpu pārbūve, santehnikas nomaiņa, ventilācijas sistēmas, videonovērošanas sistēmas izveide, logu nomaiņa, fasādes siltināšana, jumta nomaiņa, telpu aprīkošana ar mēbelēm.

Iepirkumu procedūras ļoti aizkavē būvniecības sākšanu, jo iepirkumi ievelkas pusgada vai pat gada garumā, bet jau janvārī būtu jāsākas būvdarbiem, ar nožēlu atzīst V.Kukainis. Laika nav daudz, jo nauda jārealizē līdz 2011. gada 30. aprīlim. Katlumāja jāuzbūvē līdz nākamā gada aprīļa beigām.

Skolas direktore to nosauc par „iepirkuma iepirkumu iepirkumā”. Savukārt A.Dementjevs uzskata, ka problēmas rada valsts augstāko amatpersonu neuzticēšanās tiem ierēdņiem, kas veic savus pienākumus. Valsts kontrole katru gadu pārbauda tās iestādes, kuru budžets ir lielāks par vienu miljonu latu. Valsts probācijas dienests pastāv sešus gadus un šajā laikā ir pārdzīvojis sešas valsts kontroles.

"Nepilngadīgo noziedzība joprojām ir visciešākā saiknē ar nelabvēlīgo sociāli ekonomisko situāciju valstī."

„Es ļoti labi zinu, ka katru gadu 1. septembrī man sākas valsts kontrole un tā beidzas 1. maijā. Divas Valsts kontroles darbinieces astoņus mēnešus no rīta līdz vakaram pārbauda manu darbu, un, ja manā vadītajā iestādē sešus gadus pēc kārtas nav atrasti būtiski pārkāpumi, vai tad man kā iestādes vadītājam varētu uzticēties?” jautā A.Dementjevs. „Te es domāju arī par to, kā mēs tērējam valsts līdzekļus.”

Direktora vietnieks Imants Naudišs dalās pieredzē par sadarbību ar norvēģu kolēģiem. Norvēģi uz Cēsīm braukuši vairākas reizes, skatījušies cietuma darbu (pēdējā grupa – 30 dažādu profesiju un organizāciju pārstāvji – bijusi septembrī), tagad viņi sūta cēsniekiem krāsas un citu humāno palīdzību un saka: „Mēs jums varam uzticēties!”

Kā sauksi, tā atskanēs

Laiks neapturami iet uz priekšu, taču, kā uzskata VPD, aktīvi iesaistoties sabiedrības atveseļošanā, ir iespējams panākt ātrāku un efektīvāku rezultātu cīņā ar noziedzību nekā tad, ja sabiedrība pasīvi vēro, kā tiesībsargājošās institūcijas cīnās ar to.

Gadu no gada sevi apliecina tendence – nepilngadīgo noziedzība kļūst „jaunāka” un nežēlīgāka. Statistika liecina: aptuveni katru sesto atklāto noziegumu ir izdarījis pusaudzis. Diemžēl ar skumjām jāatzīst, ka nepilngadīgo noziedzība joprojām ir visciešākā saiknē ar nelabvēlīgo sociāli ekonomisko situāciju valstī. Pusaudžu nežēlība daudzējādā ziņā aug izmisuma dēļ – tā ir cenšanās atriebties pasaulei par pāridarījumu.

Tomēr, lai cik skarba būtu statistika, nepilngadīgie likumpārkāpēji ir mūsu sabiedrības daļa. Viņi kā jebkurš bērns vai pusaudzis savā personības attīstībā vēl ir viegli ietekmējami. Tas, vai jaunieši tiks motivēti pozitīvi, atkarīgs arī no mums.

VPD un Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādes kopīgi rīkotajiem pasākumiem ir svētīga nozīme šo jauniešu ikdienā – tie ļauj atcerēties bijušo, aizmirst pašreizējo un gaidīt viscerētāko – brīvību.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI