NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
25. novembrī, 2009
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Politika
2
2

Nākamā gada valsts budžetam ir jāvirza Igaunija uz eiro ieviešanu no 2011. gada 1. janvāra

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiro ir Igaunijas ekonomiskās stabilitātes un valsts drošības būtisks garants. Eiro ieviešana izbeigs spekulācijas par kronas devalvāciju un palielinās Igaunijas uzticamību investoriem.

www.president.ee

„Esmu aicinājis parlamentu (Rīgikogu) uz noteiktību un visu nepieciešamo pasākumu un lēmumu iekļaušanu 2010. gada budžetā, kas nodrošinātu Eiropas vienotās valūtas eiro ieviešanu Igaunijā ar 2011. gadu”, teica Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, tiekoties ar parlamenta Finanšu komisiju. Valsts galva apliecināja, ka, neskatoties uz bezdarba pieaugumu, ārējā pieprasījuma mazināšanos un sarežģīto situāciju ar valsts budžetu, Igaunijai ir reāla iespēja izpildīt visus nepieciešanos kritērijus pārejai uz eiro.

 „Es ceru, ka valdība un parlaments neatstās šo izdevību neizmantotu. Tāpat arī ceru, ka pieeja šim jautājumam arī pašvaldībās būs ar tām raksturīgo atbildības sajūtu”, teica prezidents.

Valsts galvas vērtējumā, dažas budžeta pozīcijas ir vēl jāpalabo, līdztekus apsverot ienākumu palielināšanas un izdevumu samazināšanas iespēju. „Es nepiekrītu tiem, kuru vērtējumā cenšanās pāriet uz eiro nozīmētu atteikšanos no Igaunijas ekonomikas tālākas attīstības. Eiro ir Igaunijas ekonomiskās stabilitātes un valsts drošības būtisks garants. Eiro ieviešana izbeigs spekulācijas par kronas devalvāciju un palielinās Igaunijas uzticamību investoriem.”

„Neskatoties uz mūsu slikto ekonomisko situāciju, esam spējuši saglabāt nopietnu attieksmi un uzticamību Igaunijai. Tas ir liels kapitāls. Būtu nožēlojami un muļķīgi atteikties no šīs pēdējās piepūles,” šo grūto un vajadzīgo lēmumu pieņemšanas nepieciešamību prezidents skaidroja politiķiem. Veidojot finanšu un budžeta politiku, prezidents aicināja neaizmirst to ilglaicīgo perspektīvu. „Tagadējiem Igaunijas lēmumiem ir jārisina esošās problēmas, nevis jābīda tās uz priekšu. Tāpat kā inflācijas un budžeta deficīta kritērijiem, tiek sekots mūsu spējai līdzsvarot pienākumus un iespējas garākā laika periodā.” 

"Es nepiekrītu tiem, kuru vērtējumā cenšanās pāriet uz eiro nozīmētu atteikšanos no Igaunijas ekonomikas tālākas attīstības."

Tomass Hendriks Ilvess

Prezidenta teiktais liecina, ka viņš neatbalsta arī tādu pieeju, ka budžets nepārtraukti tiek labots. „Valsts budžets ir jāizveido uzreiz, iekļaujot tajā arī visus iespējamos riskus,” uzskata T.H. Ilvess. 

Valsts prezidents tikās ar Rīgikogu Finanšu komisiju, lai pārliecinātos, kā parlaments ir iecerējis 2010. gada valsts budžeta izskatīšanu, kā arī lai iepazītos ar frakciju sadarbību budžeta izskatīšanas laikā. Valsts galva arī vēlējās darīt zināmu savu viedokli par 2010. gada valsts budžetu un par valsts finanšu politiku kopumā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI