NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. jūnijā, 2008
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
33
33

Ak, nervi...

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Visai bieži uz „nerviem krīt” sīkumi. Bez šķietama iemesla cilvēks „iziet no rāmjiem”. Trīc rokas, it kā traucē apģērba apkaklīte. Mēdz būt arī tā, ka cilvēks ēd daudz, taču ir pārmēru vājš. Pēc Tadeuša Tālera medicīnas centra ārstes internistes Marinas Tālbergas domām, iespējams, šādos gadījumos vainojams vairogdziedzeris.

Par saslimšanu var nenojaust

Paātrināta vairogdziedzera darbība mēdz būt iedzimta, taču to var veicināt arī stress, piemēram, darba zaudējums vai šķiršanās.

Vairogdziedzera saslimšanai cilvēks reizēm nepievērš uzmanību pat vairākus gadus. Īpaši, ja nervozitāte un karstuma viļņi sakrīt ar klimaksa iestāšanos, kad diskomforta sajūtas ir vērojamas bieži. Savukārt krasas bērnu garastāvokļa maiņas vecākus var maldināt, jo pusaudžu pārejas vecumam arī ir raksturīgi šie simptomi. Tāpat iespējams, ka šķietamais vairogdziedzera palielinājums ir tikai anatomiska īpatnība. Ja pusaudzis ir vājš, vairogdziedzeris ir izteikti redzams, lai gan ir normāla izmēra un normāli funkcionē.

Tikai ārsts var noteikt, vai novērotie simptomi norāda uz vairogdziedzera saslimšanu. Analīzes un ultrasonoskopija ļauj noteikt vairogdziedzera audu stāvokli un izvēlēties piemērotāko ārstēšanas veidu. Jo agrāk uzstādīta diagnoze, jo atveseļošanās noritēs straujāk un efektīvāk.

Laikus konstatēt vairogdziedzera pataloģiju sevišķi svarīgi ir jaundzimušajiem, jo savlaicīgi sākta ārstēšana ļaus mazulim normāli attīstīties.

Tireotoksikoze

Šīs saslimšanas gadījumā vairogdziedzera funkcija ir paātrināta. Tātad – organismā ir paaugstināta vielmaiņa. Cilvēks ēd daudz, taču novājē. Vērojama paaugstināta uzbudināmība, nervozitāte un pārāk liela emocionalitāte. Mēdz būt arī roku trīce, nagi kļūst trausli, dažreiz izkrīt mati. Vairogdziedzera izstrādātie hormoni iespaido acis (tās izskatās izvalbītas) un sirdi (paātrinās sirdsdarbība), zināmā mērā arī saistaudus un ādu, kas mēdz kļūt sausa.

Hipotireoze

Tā rodas, ja vairogdziedzera funkcija ir palēnināta. To var izraisīt uz vairogdziedzera izveidojušies mezgli. Šīs saslimšanas pazīmes: tūskas, nosliece uz palielinātu ķermeņa svaru, cilvēks ir izteikti vārgs, pat slinks, acu plakstiņi ir noguruši, tirpst rokas un kājas.

Tireoidīti

Tās ir vairogdziedzera iekaisuma slimības. Simptomi šajos gadījumos nav sevišķi izteikti, toties raksturīga mēnešiem ilgstoša paaugstināta temperatūra (37 – 37,3 grādu rozežās), kā arī tireotoksikozei un hipotireozei raksturīgas pazīmes.

"Paātrināta vairogdziedzera darbība mēdz būt iedzimta, taču to var veicināt arī stress, piemēram, darba zaudējums vai šķiršanās."

Maziem bērniem iespējama iedzimta vairogdziedzera hipoplāzija vai, citiem vārdiem sakot, vairogdziedzera nepietiekama attīstība. Tādiem zīdaiņiem parasti ir liels svars, izteikta miegainība, āda nav elastīga, to viegli pastiept.

Pusaudžiem nereti vērojams juvenilais kākslis – vairogdziedzera saslimšana, kurai raksturīgs kakla apjoma palielinājums. Bērns pats jūt, ka spiež krekla apkaklīte.

Ieteikumi 

Kā jebkuras slimības gadījumā ārstēšanās ar pašu līdzekļiem, protams, nav ieteicama. Homeopātiskie līdzekļi gan nekaitē, taču, nezinot, vai vairogdziedzera funkcija ir paātrināta vai palēnināta, cerētā ārstnieciskā efekta var nebūt.

Vairogdziedzera saslimšanas gadījumā nedrīkst sauļoties (solāriju apmeklēt ir pat kategoriski aizliegts). Līdztekus specifiskajiem medikamentiem jālieto arī joda un kalcija preparāti (protams, ārsta norādītajās devās). Jālieto vitamīni, līdzekļi, kas stiprina organisma imunitāti. Jāatceras, ka vairogdziedzera saslimšanas dēļ organisma aizsargspējas ir zemākas, piemēram, ātrāk var saaukstēties. Regulāri vajadzētu apmeklēt ārstu, jo terapiju var nākties operatīvi mainīt atkarībā no pacienta veselības stāvokļa. Noteikti der ielāgot, ka, ilgstoši lietojot tireotoksikozes ārstēšanai paredzētās zāles, var izveidoties hipotireoze.

Tautas medicīnas ieteikumi

* Vairogdziedzera ārstēšanai ieteicams nēsāt dzintara krelles

* Biežāk jāuzturas jūras tuvumā

* Uzturā vairāk jālieto svaigas jūras zivis un ūdensaugi, ieteicamas arī aronijas

* Vairogdziedzera apvidu var ierīvēt ar ozolkoka mizu novārījumu

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI