NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. jūnijā, 2008
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
5
5

Nedroša rītdiena kaitē veselībai

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kāds iemesls ir niezei un ādas apsārtumam uz rokām vai citām ķermeņa daļām? Dažiem cilvēkiem šāda diskomforta sajūta ir vairākas reizes gadā, un paši viņi tās izskaidro ar „nervu dumpi”. Ar ādas slimībām, kā sacīja Linezera slimnīcas dermatoloģe Astrīda Krapova, pēdējos gados nākas sastapties visai bieži. Reizēm niezi izdodas visai ātri likvidēt ar homeopātisku līdzekli no Vācijas – ziedi iricar. Dažreiz cilvēki sūdzas, ka stiprās niezes dēļ naktīs ilgstoši nevarot gulēt. Tiek mēģināts viss iespējamais – gan iekšķīgi, gan ārīgi. Apsārtušās un niezošās vietas mēdz ieziest ar iricar vai citām ziedēm, ar citrona sulu. Kādam palīdz dažādas zāļu vannas. Nieze izzūd. Un nepatīkamo sajūtu iemeslu, kā arī to, kas galu galā palīdzēja, cilvēki bieži vien neuzzina.

Viens no galvenajiem ādas slimību simptomiem ir nieze, sūrstēšana un dedzinoša sajūta, kā arī ādas apsārtums. Nieze un ādas apsārtums var būt hronisku un akūtu slimību simptoms. Pēdējā laikā visai daudz ir dermatītu jeb ādas iekaisumu, jo mūsu ikdienā arvien vairāk ienāk dažādi alergēni – sadzīves ķīmija, kosmētiskie līdzekļi, smaržas, celtniecības materiāli u.c. Niezi, jo īpaši vakaros un naktīs, var izraisīt arī kašķis. Tāpat to var radīt utis. Mēdz būt niezošas dermatozes (agrāk tās dēvēja par neirodermītiem), kad niezi jūt nevis vienā vietā, bet pa visu ķermeni. Viens no ādas iekaisumiem ir nātrene, kas izsauc stipru niezi un it kā nātru sadzeltus plankumus uz ādas. Viena no ādas slimībām ir patomimija, kad cilvēks pats sev izdara sakasījumus ādā. Sakasījumu vietās vēlāk veidojas balti rētaudi. Patomimija mēdz būt psihiski slimiem vai psihiski nelīdzsvarotiem cilvēkiem.

Nieze kā viens no simptomiem var būt arī kāda hepatīta gadījumā, sevišķi C.
Ne mazāka loma šādām kaitēm ir pēdējos gados izteiktai psihiskai nelīdzsvarotībai, jo daudzi cilvēki sociālo apstākļu dēļ jūtas bezspēcīgi, viņiem nav drošības sajūtas par savu nākotni.

"Nieze un ādas apsārtums var būt hronisku un akūtu slimību simptoms."

Par ādas slimībām cilvēki, īpaši pusaudži, bieži vien kautrējas runāt. Tādos gadījumos liela loma ir vecākiem, kuriem jāprot bērnu pārliecināt, ka kautrībai nav iemesla. Tāpat ir jāiemāca bērniem nespiest pinnes, kas, starp citu, arī niez. Pinnes var pastiprināti veidoties dažādu psiholoģisku problēmu dēļ.

Ja parādās nieze vai izsitumi uz ādas, ir jādodas pie ģimenes ārsta vai nepieciešamības gadījumā – pie dermataloga. Ar pašārstēšanos nodarboties nevajadzētu. Vienīgais, ko Dr. Krakopa iesaka ādas stiprināšanai un niezes mazināšanai, ir skarto vietu ieziešana ar 1 – 2% etiķa atšķaidījumu vai citrona sulu (to labāk atšķaidīt, jo no koncentrētas sulas nieze var pastiprināties). Skābā vidē mikrobi iet bojā. Kašķa gadījumā skābā vide nepalīdz, taču arī nekaitē. Tā dezinficē, un nieze var nedaudz mazināties.

Lai izvairītos no dažādiem ādas iekaisumiem, ir jāievēro elementāra personiskā higiēna. Iespējami biežāk jāmazgājas dušā vai vannā. Jākopj rokas un kājas, kā arī nagi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI