NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. maijā, 2008
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
2
7
2
7

Uzmanību: ērces!

Publicēts pirms 16 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kā liecina epidemiologu apkopotā informācija, Latvijā ērcēm šopavasar novērota augsta aktivitāte. Nelabvēlīga situācija ir Kurzemē un Vidzemē. Mierīgāk šajā ziņā pašlaik ir Latgalē. Tā kā ērces aizņem plašu teritoriju Eiropā, tad inficēties var ne tikai mūsu valstī. Ar ērcēm sastapties iespējams arī Vācijā, Čehijā, Ungārijā, Austrijā, Somijā, Zviedrijā.

Kā pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra direktore profesore Baiba Rozentāle, kopš sezonas sākuma līdz 12. maijam izmeklētas 337 ērces. No tām 36, tātad 10,7 %, bijušas inficētas. Pēc palīdzības noņemt piesūkušās ērces Centrā griezušies 144 cilvēki. Jāteic, ka daudzi to mēdz darīt paši saviem spēkiem vai griežas pēc palīdzības tuvākajā ārstniecības iestādē.

Latvijas Infektoloģijas centrā šopavasar 176 cilvēkiem (no tiem – 27 bērniem) ir ievadīts imunoglobulīns. Pieaugušajiem par to nākas maksāt. Taču valsts garantē, lai bērni līdz 18 gadu vecumam imunoglobulīnu saņemtu bez maksas. Lai saņemtu imunoglobulīnu, ir jāgriežas Latvijas infektoloģijas centrā.

"Kopš sezonas sākuma līdz 12. maijam izmeklētas 337 ērces. No tām 36, tātad 10,7 %, bijušas inficētas."

Ja ērce ir piesūkusies, iespējami drīzāk jāievada imunoglobulīns. Taču, kā sacīja profesore Baiba Rozentāle, imunoglobulīna ievadīšanu var salīdzināt ar ugunsgrēka dzēšanu. Cilvēkiem, rūpējoties par savu veselību un sargājot sevi no ērču „uzbrukuma”, ir nepieciešams vakcinēties. Jo īpaši, ja nākas staigāt pa mežu. Dodoties uz mežu, jācenšas, lai būtu pēc iespējas mazāk atklātu ķermeņa vietu. Taču jāatceras, ka ērces var ieķerties arī drēbēs, tādēļ, pārrodoties mājās, tās rūpīgi jāapskata. Bez tam, nedrīkst aizmirst, ka ar ērci var „sastapties” arī pilsētā, parkā.

Daba ir gudri ierīkojusi, ka ērce ar siekalu dziedzeri cilvēkam vispirms ievada anestezējošu vielu un tikai pēc tam – vīrusu. Tādēļ oda kodienu cilvēks jūt, bet ērces kodienu nejūt.

Ja ērce ir piesūkusies, to iespējami ātrāk jācenšas noņemt. To nedrīkst darīt kailām rokām, bet gan uzvelkot gumijas cimdus. Ļoti nepareizi (kā diemžēl daudzi dara) ir uzpilināt ērcei eļļu vai uzlikt sviesta piciņu. Ērci tā gan var nosmacēt, taču tikmēr viņa var pagūt izdalīt vīrusu. Spirtā vai degvīnā (ārstniecības iestādē to dara ar ēteri) samitrinātu vatīti vispirms vismaz 3-5 minūtes jāpatur uz ērces, lai tā saņem narkozi, apreibst un atslābst. Pēc tam, apmetot cilpu, rotējošām kustībām ērci var uzmanīgi izņemt. Ja tā ir ļoti pamatīgi piesūkusies, tad nav iespējams uzmest cilpu un izņemt. Tādā gadījumā nopietni jāizvērtē, vai paša spēkiem izdosies ērci izņemt. Arī tad, ja nekad tas nav darīts, labāk griezties pēc palīdzības ārstniecības iestādē.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI