E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8645
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība

Par mušmiru iegādi un uzglabāšanu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2016
Jānis

Ministru kabineta noteikumos Nr.487 (Noteikumi par Latvijā kontrolē kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem) I saraksta 2.4.7.punktā ir minētas halucinogēnās sēnes. Šajā jēdzienā ir iekļautas tikai psilocīnu un psilocibīnu saturošas sēnes, vai tajā ir iekļautas arī mušmires, piemēram, sarkanā mušmire (amanita muscaria) vai panteru mušmire (amanita pantherina)? Vai Latvijas Republikas teritorijā drīkst iegādāties, glabāt un pasūtīt no citām valstīm bez nolūka realizēt augstāk minētās mušmiru dzimtas sēnes?

A
atbild:
12. janvārī, 2016
Zāļu valsts aģentūra
Egita Diure, sabiedrisko attiecību vadītāja

Ministru kabineta noteikumu Nr.847  „Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem” 1.pielikuma (I saraksts - Aizliegtās sevišķi bīstamās narkotiskās vielas, tām pielīdzinātās psihotropās vielas un augi, kuru nelegāla aprite un ļaunprātīga lietošana apdraud veselību)  2.4.7.punktā kā augu valsts produkti ar psihotropu iedarbību ir minētas halucinogēnās sēnes. 

Gan sarkanajai mušmirei (amanita muscaria), gan panteru mušmirei (amanita pantherina) ir atzīta halucinogēna iedarbība.  Savukārt vielas psilocīns un psilocibīns ir iekļautas attiecīgi šī paša I saraksta 2.2.5. un 2.2.6.punktā (dabas vielas un to atvasinājumi). 

Uz augu valsts produktiem, ja vien tie satur aizliegtas vielas, attiecas tiesību aktos noteiktie aizliegumi. Tomēr vēlamies vērst uzmanību arī uz to, ka Krimināllikums paredz sodus (ar brīvības atņemšanu), ja ir nodarīts kaitējums cilvēka veselībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas