E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8457
Lasīšanai: 3 minūtes

Maksātnespēja trūcīgai personai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2015
Jānis

Kādas iespējas fiziskai personai, kura de facto ir maksātnespējīga, bet pārāk trūcīga un bez pastāvīga darba, lai maksātnespējas procesu varētu uzsākt un turpināt, ir tikt atzītai par maksātnespējīgu?

A
atbild:
18. decembrī, 2015
Laura Studente
LV portālam

Atbilstoši Maksātnespējas likumam parādniekam var piemērot fiziskās personas maksātnespējas procesu, ja ir kāda no šādām fiziskās personas maksātnespējas procesa pazīmēm:

1) šai personai nav iespēju nokārtot parādsaistības, kurām iestājies izpildes termiņš, un parādsaistības kopā pārsniedz 5000 eiro;

2) sakarā ar pierādāmiem apstākļiem šai personai nebūs iespējams nokārtot parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies gada laikā, un parādsaistības kopā pārsniedz 10 000 eiro.

Turklāt fiziskās personas maksātnespējas procesa piemērošanas priekšnoteikums ir fiziskās personas maksātnespējas procesa depozīta iemaksa divu minimālo mēnešalgu apmērā Maksātnespējas administrācijas speciāli izveidotajā kontā.

Savukārt Maksātnespējas likuma 139.pants nosaka – parādniekam ir pienākums gūt ienākumus atbilstoši savām iespējām, lai pilnīgāk apmierinātu kreditoru prasījumus.

Līdztekus parādniekam ir šādas tiesības:

1) saņemt vismaz divas trešdaļas no saviem ienākumiem, lai segtu fiziskās personas uzturēšanas izmaksas;

2) paturēt mantu, kas viņam būtiski nepieciešama ienākumu gūšanai.

Tātad, ja fiziskai personai nav iespējas gūt ienākumus, lai segtu iemaksu par maksātnespējas procesa uzsākšanu divu minimālo mēnešalgu apmērā, tad procesu nevarēs uzsākt.

Vienlaicīgi jāatgādina, ka arī bezdarbnieka pabalsts skaitās kā ienākumi fiziskās maksātnespējas procesā, līdz ar to no tā arī var maksāt šo 1/3 no saviem ienākumiem. Maksātnespējas process nenosaka, ka parādniekam jābūt nodarbinātam, tomēr nosaka, ka nepieciešams gūt ienākumus.

Vairāk par maksātnespējas procesa uzsākšanu lasiet LV portāla skaidrojumā „Fiziskas personas maksātnespēja. Procesa uzsākšana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas