E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6662
Lasīšanai: 3 minūtes
4
7
4
7

Māsas palīgam ir jābūt medicīniskai izglītībai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2015
Sandra

Labdien! Strādāju par sanitāri slimnīcā, ja es nesaņemšu diplomu par māsu palīgu, vai darba devējam būs pamatojums samazināt, atlaist no darba?

A
atbild:
15. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls
Veselības inspekcija
Agnese Gusarova, Komunikācijas nodaļas vadītāja
Veselības ministrija
Oskars Šneiders, Komunikācijas nodaļas vadītājs

Kādos gadījumos darba devējs ir tiesīgs atlaist darbinieku, ir uzskaitīts Darba likuma 101.pantā. Minētā panta pirmās daļas 6.punktā teikts, ka darba devējs ir tiesīgs uzteikt darba līgumu, ja darbiniekam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai.

Veselības inspekcijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Gusarova norāda, ka sanitārs nav ārstniecības persona, tāpēc, lai strādātu ārstniecības iestādē par sanitāru, medicīniskā izglītība nav nepieciešama.  Savukārt, ja sanitārs ir apguvis izglītības programmu „māsas palīgs” un ieguvis atbilstošu kvalifikāciju, viņš jau var pretendēt uz ārstniecības personas statusu.

Līdz ar to, ņemot vērā Darba likumā noteikto, medicīniskās izglītības trūkums nevar būt par iemeslu darba attiecību pārtraukšanai ar sanitāru. Vienlaikus Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders vērš uzmanību, ka nozīme ir tam, zem kāda profesijas koda Jūs tikāt nolīgta un ko nosaka amata apraksts. Ņemot vērā amatu grupas „Sanitāri” definīciju Ministru kabineta noteikumos Nr. 461 „Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību”, arī profesija „māsas palīgs” (profesijas kods 5321 03) ir pieskaitāma atsevišķai amatu grupai „Sanitāri”. 

Iespējams, ārstniecības iestādē notiek pakāpeniska pārkvalifikācija un sanitāru štata vietu vietā tiek ieviestas štata vietas māsu palīgiem, jo tie var pildīt papildu funkcijas pacientu aprūpē. O.Šneiders skaidro: „Ja tiek mainīta sanitāra (profesijas kods 5321 01) kvalifikācija ārstniecības iestādē uz māsas palīgu (profesijas kods 5321 03), tad nodarbinātajai personai māsas palīga amatā būs jābūt ar attiecīgu kvalifikāciju. Savukārt, ja tiek samazinātas sanitāru štata vietas un vietā ieviestas māsas palīga vietas, tā pēc būtības ir štatu samazināšana un jāievēro vispārīgās Darba likuma prasības.”

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas