E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5530
Lasīšanai: 3 minūtes

Biometrijas dati koledžā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. oktobrī, 2014
Anna

Mana skola (Latvijas biznesa koledža) atsūtījusi e-pastu: Informējam, ka studentu identifikācijas, drošības un sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošanas mērķiem ar 2014.gada 03.oktobri LBK ir ieviesusi jauno kārtību iekļūšanai telpās, izmantojot personas biometrijas datu apstrādes sistēmu (datu apstrādes numurs Datu valsts inspekcijā - 000681). Lūgums līdz 2014.gada 8.novembrim ierasties infocentrā un reģistrēties jaunajā sistēmā. Gribētu zināt, vai tas ir korekti prasīt manus biometrijas datus, ņemot vērā, ka tā ir tikai skola? Kā arī ir prasīts par alternatīvu, ir atbildēts, ka tad var maksāt 50eur par kartes izmantošanu, lai iekļūtu skolas telpās. Bet es nepiekrītu ne vienai, ne otrai piedāvātai situācijai. Kāds varētu būt risinājums? Ko es varu prasīt no skolas? Un vai viņi var prasīt manus biometrijas datus vai naudu?

A
atbild:
04. novembrī, 2014
Laura Studente
LV portālam
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Ivans Jānis Mihailovs, Licencēšanas un reģistru departamenta direktora vietnieks

Biometrijas datu apstrādes sistēmas likuma 13.pants paredz, ka biometrijas datu apstrādes sistēmā iekļautos datus izmanto, lai nodrošinātu personas identitātes pārbaudi personu apliecinošu dokumentu, kā arī citu šajā likumā minēto dokumentu izsniegšanas procesā vai personas identitātes noskaidrošanu personu apliecinošu dokumentu izsniegšanas procesā.

Jāpiebilst, ka Personas datu aizsardzības likuma 7.pantā ir norādīts, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja datu apstrāde nepieciešama, lai aizsargātu datu subjekta vitāli svarīgas intereses, tajā skaitā dzīvību un veselību. Tādā gadījumā pat nav nepieciešama subjekta piekrišana, jo likums atļauj datus izmantot ar vismaz vienu no pantā minētajiem nosacījumiem.

Lai iegūtu papildu informāciju vai iesniegtu sūdzību par savu datu aizskaršanu, ir jāvēršas Datu valsts inspekcijā.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamenta direktora vietnieks Ivans Jānis Mihailovs skaidro, ka, iestājoties augstskolā, tiek noslēgts līgums un tajā parasti tiek arī atrunāti strīdu risināšanas procesi, ar kuriem ir vērts iepazīties un mēģināt šīs neskaidrības risināt augstskolā.

Tāpat IKVD pārstāvis norāda, ka Latvijas Biznesa koledža ir privāta augstskola, kas nozīmē tikai to, ka tā var noteikt īpašus nosacījumus, tai skaitā garantējot arī studentu drošību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas