E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5252
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Uzturlīdzekļi no tēva cietumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. septembrī, 2014
j.l.

Sakiet, lūdzu, kādi dokumenti vajadzīgi, lai pieteiktu uzturlīdzekļu piedziņu un kā varētu piedzīt uzturlīdzekļus, ja bērnu tēvs sēž cietumā?

A
atbild:
23. oktobrī, 2014
Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija
Linda Sparāne, Juridiskās nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Civillikuma 179.panta pirmo daļu katra vecāka pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Minētā panta piektā daļa noteic, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru ir katra vecāka pienākums nodrošināt katram bērnam neatkarīgi no vecāku spējām un mantas stāvokļa noteic Ministru kabinets.

Atbilstoši 2013.gada 15.janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas.

No minētā izriet, ka, pat ja bērna tēvs atrodas ieslodzījumā, viņam tāpat ir pienākums nodrošināt katru mēnesi katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz tādā apmērā, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179.pantu, noteicis Ministru kabinets.

Prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam ceļ tādā pašā kārtībā kā gadījumā, ja bērna tēvs neatrastos ieslodzījumā, proti, ceļot tiesā maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam. Ja puses nelūdz lietas iztiesāšanu tiesas sēdē vai tiesa neuzskata par nepieciešamu lietu iztiesāt tiesas sēdē, lietas par maza apmēra prasībām tiesa izskata rakstveida procesā, savlaicīgi paziņojot pusēm par datumu, kad būs pieejams sprieduma noraksts.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 28.panta otro daļu prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas. Savukārt saskaņā ar Civilprocesa likuma 43.panta pirmās daļas 3.punktu prasītāji prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas valsts ienākumos.

Pēc tam kad tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu ir stājies spēkā un tiesā ir saņemts izpildu raksts, zvērināts tiesu izpildītājs pēc piedzinēja lūguma var vērst piedziņu uz parādnieka kustamo un nekustamo īpašumu, kā arī darba samaksu un citām naudas summām, tajā skaitā valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām.

Ja tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpilde Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā atzīta par neiespējamu vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu pilda, bet nenodrošina to minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179.panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets, vecākam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda līdzekļiem, iesniedzot noteiktas formas uzturlīdzekļu izmaksas iesniegumu un lūdzot zvērinātam tiesu izpildītājām sniegt fonda administrācijai ziņas par uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamību vai daļēju piedziņu.

Vairāk par nepieciešamajiem dokumentiem uzturlīdzekļu piedziņai lasiet LV portāla publikācijā „Kā noformēt maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas