E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4114
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Lai saņemtu uzturlīdzekļus no UGF, nepieciešams tiesas spriedums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2014
Dita

Šķirot laulību pie notāra, vienošanās iekļāvām noteikto uzturlīdzekļu apmēru bērnam 100 Ls = 142 EUR mēnesī. Vairākus mēnešus no bērna tēva maksājumu neesmu saņēmusi. Zinu, ka bērna tēvs ir palicis bez darba. Kā rīkoties, lai likumā noteiktajā apmērā saņemtu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda?

A
atbild:
14. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Gadījumā ja ar bērna tēvu, šķirot laulību pie notāra, tikusi noslēgta rakstveida vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam un bērna tēvs minēto vienošanos nepilda, Jūs varat celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu parāda un uzturlīdzekļu piedziņu.

Uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var saņemt tikai gadījumā, ja uzturlīdzekļi tikuši piedzīti ar tiesas spriedumu, bet atbildētājs šo spriedumu labprātīgi nepilda. Jums jālūdz tiesu izsniegt izpildu rakstu, ar kuru tālāk jāvēršas pie tiesu izpildītāja. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 549.panta otro daļu ar izpildu dokumentu jāvēršas pie tā tiesu izpildītāja, kura amata vietai noteiktajās robežās (iecirknī) atrodas parādnieka dzīvesvieta, mantas atrašanās vieta vai darbavieta.

Ja tiesu izpildītājs, uzsākot sprieduma piespiedu izpildi, konstatēs, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama vai parādnieks tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu pilda, bet nenodrošina minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets (MK), vai apmēru, kāds tiek izmaksāts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, Jūs varat vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu, lai saņemtu uzturlīdzekļus.

Iesnieguma forma ir pieejama Ministru kabineta noteikumu Nr.71 „Noteikumi par uzturlīdzekļu izmaksu” pielikumā „Uzturlīdzekļu izmaksas iesniegums”.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu katram vecākam neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa ir pienākums nodrošināt katram bērnam, ir noteikts Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, un tas ir šāds: 

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7  gadu vecuma sasniegšanai –25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 80 eiro mēnesī; 
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 96 eiro mēnesī.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas