E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5110
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1
1
1

Bērna piedzimšana nemazina tiesības saņemt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2014
Linda

Sveiki. Vēlējos pajautāt, kā ir ar alimentiem. Man maksāja alimentus līdz 18 gadiem. Man tagad palika 18 un vairs nemaksā, bet esmu dzirdējusi, ja mācās, tad alimentus var saņemt līdz 24 gadiem. Vēlējos uzzināt, vai es saņemšu alimentus, ja iestāšos skolā un mācīšos, ja man pašai jau ir bērns?

A
atbild:
23. septembrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls
Ieva Brante
juriste

Civillikuma 179.panta pirmā daļa noteic abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Tātad likums neaprobežo šo pienākumu ar bērna pilngadības sasniegšanu. Tāpēc personai, sasniedzot pilngadību, ir tiesības patstāvīgi celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu līdz laikam, kamēr tā pati sevi spēs apgādāt

Tomēr jāuzsver, ka ar tiesas palīdzību piedzīt uzturlīdzekļus pilngadīgam jaunietim iespējams tajos gadījumos, kad nespējai sevi apgādāt ir objektīvi iemesli, piemēram, mācības vidusskolā vai augstskolā. Tāpēc tiesā kopā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu piedziņu jāiesniedz izziņa no mācību iestādes, kurā mācāties, un informācija par to, līdz kuram laikam mācīsieties.  

Juriste Ieva Brante, kas praktizē ģimenes tiesībās, norāda: „Fakts, ka pati jau esat kļuvusi par māti, nemazina Jūsu tiesības mācīties un saņemt uzturlīdzekļus no saviem vecākiem. Protams, nedrīkst aizmirst par objektīviem iemesliem.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas