E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4527
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Uzturlīdzekļi pilngadīgam bērnam – jābūt objektīvam iemeslam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūnijā, 2014
Eliza Liepa

Sveiki. Es jums jau rakstīju, paldies par atbildi. Es dzīvoju pie sava drauga, mums palīdz viņa mamma. Mana māte mani patrieca no mājām, man pat nav savas vietas, kur dzīvot. Viņa man pārmet, ka neko nedaru utt., bet bez vecāku atbalsta es nespēju neko pati darīt. Man nav ienākumu, viņi man pat nepalīdz uzsākt, lai pati varētu sevi uzturēt. Es zinu: ja vērstos tiesā, no vecākiem saņemtu apvainojumus un māte, it īpaši, paliktu traka. Ja nebūtu drauga, man būtu jāpaliek uz ielas, mamma ar tēti visu laiku saka, ka esmu pilngadīga un lai mani uztur mans draugs, tas vairāk nav viņu pienākums, un viņiem ir vienalga, kas ar mani notiek. Vai, vēršoties tiesā, es varēšu saņemt uzturlīdzekļus? Man nav izziņas no skolas, bet es vēlos pabeigt skolu, man ir atlicis viens gads līdz vidējai izglītībai. Tēvs domā, ka es tikai aizbildinos, sakot, ka gribu mācīties. Viņš uzskata, ka gribu tikai dabūt no viņa naudu. Man arī ir veselības problēmas (problēmas ar muguru), strādāt man būtu ļoti grūti, es nevaru ilgi nostāvēt kājās vai nest kaut ko smagu, tad uzreiz sākas stipras sāpes mugurā. Mātei esmu teikusi, ka man ir veselības problēmas, bet viņa parasti pasmejas, sakot, lai beidzu pārspīlēt, darot mājas darbus, es pat nevaru neko ilgi padarīt, sākas stipras sāpes. Cik ilgs ir tiesas process, jo es ar septembri vēlos iestāties skolā? Paldies.

A
atbild:
10. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

No Civillikuma 179.panta izriet, ka bērnam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no vecākiem arī pēc pilngadības sasniegšanas. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Turklāt pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Pie tam, kā tas noteikts Civillikuma 177.pantā, uztura došanas pienākums ietver ne vien bērna nodrošināšanu ar ēdienu, apģērbu, mājokli un veselības aprūpi, bet arī vecāku pienākumu izglītot un audzināt bērnu. Ja par uzturlīdzekļiem bērnam pastāv strīds, to izšķir tiesa un Jums ir tiesības vērsties ar prasību tiesā. Attiecīgi tiesa izlems, vai Jūsu prasību apmierināt.

Tiesa izvērtēs ne tikai Jūsu vecāku spēju nodrošināt uzturlīdzekļus, bet arī Jūsu spēju sevi uzturēt, proti, ar to vien, ka nestrādājat, jo Jums ir grūti, nepietiks. Ar tiesas palīdzību piedzīt uzturlīdzekļus no vecākiem ir iespējams tajos gadījumos, kad nespējai sevi apgādāt ir objektīvi iemesli, nevis, piemēram, nevēlēšanās strādāt. Ja Jums ir veselības problēmas, tad prasībai jāpievieno ārsta izziņa, ka esat darbnespējīga, varbūt nepieciešama ārstēšana, kuru nespējat apmaksāt. Tad nepieciešams norādīt pieteikumā, kādas ārstniecības procedūras vajadzīgas, cik tās maksā un tās jāpamato ar ārsta slēdzienu.

Tomēr, ņemot vērā tiesu praksi, kā objektīvs iemesls tiek uzskatīts fakts, ka bērns, sasniedzot pilngadību, nevar sevi uzturēt, jo turpina mācīties vidusskolā, augstākajā vai profesionālajā mācību iestādē, bet mācības šādā režīmā nav savienojamas ar darbu.  Tātad, lai prasībai būtu pamats, ir nepieciešama izziņa no mācību iestādes, ka tajā mācāties.

Precīzu laiku, cik ilgs ir lietas izskatīšanas process, pateikt nevar, bet jārēķinās, ka tas var ilgt pat pusgadu.

Iespējams, ir vērts ar savu problēmu vērsties dzīvesvietas pašvaldībā, kuras sociālais dienests var izvērtēt Jūsu ģimenes situāciju un palīdzēt meklēt risinājumu. Dažas pašvaldības piedāvā bezmaksas juridisko konsultāciju, kas nepieciešama prasības pieteikuma tiesai sastādīšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas