E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4995
Lasīšanai: 7 minūtes

Par iespējamo sociālo atbalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. augustā, 2014
Agnese

Sveiki! Dzīvoju Valmierā, nesen atgriezos no Īrijas, bet man ir tādi apstākļi, ka jādzīvo gandrīz uz ielas, tāpēc gribētu uzdot dažus jautājumus. Tagad šķīros no vīra, kas palicis Īrijā un pat nekādu mantu no viņa nepaņēmu, viss palika viņam, jo man sanāca aizbēgt tāpēc, ka sita mani. Man ir meita, viņai ir 13 gadi. Pirms tam biju vientuļā māte, valstij prasīju vientuļas mātes statusu, nepiešķīra, bet tad apprecējos un par to nedomāju. Tagad, kad atgriezos tā saucamajās mājās, kur esmu pierakstīta, mani tēvs un māte met ārā no mājas -viņi nedzer un nepīpē, bet lieta tāda, ka esam pieci bērni ģimenē un man ir bērns un manai māsai ir bērns, vietu nav. Mājā ir piecas istabas, sagulēt nevar, koridorī negribas gulēt uz madrača, tā nav dzīve. Nekad neko neesmu lūgusi, nekādu palīdzību un atvieglojumus, bet tagad vazājos pie draudzenēm un paziņām, paliekot pa nakti. Man piedāvāja bēniņos gulēt pa vasaru, bet ziemā, ko darīt ziemā? Es, kopš atbraucu no Īrijas, strādāju, bet pa 197 eiro algu neizdzīvosi un vēl bērnam savas vajadzības, noīrēt dzīvokli par tādu naudu arī nevar. Mans bērns šad un tad paliek pie draudzenes, bet paliek jau kauns, negribu iedragāt viņas psihi, jo vecāki arī terorizē un viņai ir pārejas vecums un visā vaino mūs, ka viņiem neiet. Man nav kur iet, alga maza, īres visur lielas, ko darīt, nezinu! Gribas reizēm ko izdarīt tādu, bet man ir meita, par kuru jārūpējas, lai viņa izmācās un dzīvo labāk nekā es.
Kur tad ir tā apsolītā deputātu palīdzība tiem, kas atgriežas uz LV. Tanī valstī vismaz palīdzēja kā varēja, te tā nav, bet tikai aicina atpakaļ, kam lai tic - nevienam. Es pat badojos, lai bērnam iedotu vairāk nekā sev.
Gaidīšu atbildi, bet tie, kas uzskata, ka strādāt vajag, lai neraksta, jo es strādāju kā zirgs, ņemu papildus darbiņus, bet samaksa nekāda. Es gribētu ar meitu dabūt sociālo dzīvokli. Vai es pie tāda varētu tikt? Nāk rudens, un paliek aukstāks, meitu kaut kur izmitināšu, bet pašai negribas vazāties pa visādām vietām, kur pārnakšņot. Nekad neesmu prasījusi nekādu palīdzību kā vientuļā māte, tagad lūdzu palīdzību.
Zinu, ka rakstīs arī visādi gudrīši, kas dzīvē nav pat lāpstu pacēluši, bet es fiziski strādāju jau no sešu gadu vecuma, es zinu, kas ir dzīve un kas ir darbs. Paldies tiem, kas labi atsauksies un būs pozitīvi, bet tie, kas ir tādi, kuriem visu ieliek rokās, vēlams nerakstīt komentārus. Jaukas šīs vasaras dieniņas un atpūtiņas!

A
atbild:
18. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijā ģimenēm, kurām ir mazi ienākumi, ir paredzēts sociālais atbalsts. To nosaka mūsu valsts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums. Sociālo palīdzību nodrošina pašvaldība. 

Viens no pabalstiem trūcīgiem cilvēkiem ir pabalsts garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmeņa nodrošināšanai. 

Latvijā ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Šāds ienākumu līmenis valstī noteikts Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumos Nr.299 “Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu”. Ja ienākumi nesasniedz šo summu, pašvaldība piemaksā GMI pabalstu. Šogad valstī noteiktais GMI līmenis ir 49,80 eiro mēnesī. 

GMI pabalstu (vai tā daļu) piešķir tad, ja ģimenei uz vienu cilvēku neiznāk 128,06 eiro. Lai saņemtu šo iespējamo palīdzību, Jums jādodas uz savas pašvaldības sociālo dienestu, kur būs jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarācija. 

Valmieras mājaslapā (www.valmiera.lv) pašvaldības atbildēs iedzīvotājiem ir norādīts: Valmieras iedzīvotājiem saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir tiesības iegūt trūcīgas ģimenes (personas) statusu, taču, lai paplašinātu iespējas saņemt sociālo palīdzību plašākam Valmieras iedzīvotāju lokam, Valmieras pašvaldības izstrādātajos saistošajos noteikumos ir nosacījumi, kas paredz pabalstu piešķiršanu vai cita veida atbalstu sniegt ne tikai ģimenēm (personām), kurām piešķirts trūcīgas ģimenes (personas) statuss, bet arī citām, ja ienākumi nepārsniedz 75% no valstī noteiktā iztikas minimuma vienai personai. 

Par konkrēta atbalsta iespējām informāciju var iegūt, vēršoties Sociālajā dienestā. Valmieras Sociālais dienests atrodas Lāčplēša ielā 2. Informāciju par Sociālo dienestu varat izlasīt vietnē šeit

Valmierā darbojas centrs „Valdardze”, kura mērķis ir sniegt palīdzību bērniem un ģimenēm, kuras cietušas no vardarbības. Centrs piedāvā sociālās rehabilitācijas pakalpojumus vardarbībā cietušiem bērniem un viņus pavadošām nevardarbīgām personām. Centrs atrodas Raiņa ielā 9f. 

Jums ir arī tiesības pieprasīt uzturlīdzekļus no bērna tēva. Ja bērna tēvs par bērnu nerūpējas, tad, lai piedzītu uzturlīdzekļus, ir jāvēršas ar prasību savas dzīvesvietas rajona tiesā. Protams, ir nosacījums, ka bērna dzimšanas apliecībā ir jābūt ierakstam, ka konkrētais vīrietis, no kura prasīsiet uzturlīdzekļus, ir bērna tēvs. 

Ja no bērna tēva nevar piedzīt uzturlīdzekļus, tos maksā valsts  no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var saņemt gadījumā, ja uzturlīdzekļi tikuši piedzīti no bērna tēva ar tiesas spriedumu, bet atbildētājs šo spriedumu nepilda vai nevar izpildīt un piespiedu piedziņa nav iespējama. 

Šogad Uzturlīdzekļu garantiju fonds par bērnu no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai maksā 78,26 eiro mēnesī. Iespējams, ka nākamgad šī summa būs lielāka. 

Sniedzot prasību tiesā, jārēķinās, ka paies laiks, kamēr tiks pieņemts lēmums. Par prasību uzturlīdzekļu piedziņai tiesas izdevumi nav jāmaksā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas