E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4784
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Invaliditāte neatbrīvo no pienākuma uzturēt bērnu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2014
Armands

Labdien. Man jautājums – vai man, ja ir otrās grupas invaliditāte, arī ir jāmaksā bērnam uzturlīdzekļi? Esmu jau labu laiku pašķīries no sievas. Citu ienākumu man nav.

A
atbild:
17. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Invaliditāte vai zemi ienākumi neatbrīvo bērna vecākus no pienākuma rūpēties par bērnu. Civillikuma 177.pants noteic, ka līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Jāuzsver, ka Civillikuma 178.panta otrā daļa nosaka, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās.

Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu: ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu, viņa izglītošanu un audzināšanu. Civillikums paredz abu vecāku – gan tēva, gan mātes – pienākumu uzturēt bērnu samērā ar spējām un mantas stāvokli līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Civillikuma 179.panta otrajā daļā nepārprotami rakstīts - pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem.

Ja ir situācija, ka vecāki dzīvo šķirti, jautājumi attiecībā uz bērna uzturu un audzināšanu jārisina, savstarpēji vienojoties. Ja vecāku savstarpējs kompromiss par uzturlīdzekļiem bērnam nav iespējams, šo jautājumu nākas izšķirt tiesā. Tiesa, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, vērtē gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku mantas stāvokli. Taču normatīvie akti noteic minimālo apmēru, kāds jānodrošina katram bērnam neatkarīgi no spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa (Civillikuma 179.panta piektā daļa). Ja lietu izšķirs tiesa, mazāk par minimālo apmēru piedzīt nevar.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs saskaņā ar Ministru kabineta 2013.gada 15.janvāra noteikumiem Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" ir šāds:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 (septiņu) gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd atbilst 80 eiro;
  • katram bērnam no 7 (septiņu) gadu sasniegšanas līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, kas šobrīd ir 96 eiro. 

Vairāk informācijas lasiet LV portāla publikācijā "Uzzini vienkopus par tēmu: uzturlīdzekļi bērnam".

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas