E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4639
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ja vecāki nedzīvo kopā, pienākums uzturēt bērnu nezūd

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūnijā, 2014
Agnese Buka

Labdien! Vai ir jāmaksā alimenti, ja bērna māte ar bērnu ir pārcēlusies uz dzīvi Vācijā un tur jau saņem bērna pabalstu 184 EUR? Un no manis 111 EUR. Vai man ir jāmaksā alimenti jeb ir iespēja samazināt alimenta apmēru?

A
atbild:
30. jūnijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja uzturlīdzekļi no Jums tiek piedzīti saskaņā ar tiesas spriedumu, tad tas ir jāpilda. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai - spriedumam, kas stājies likumīgā spēkā, ir likuma spēks, līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms un nevar tikt interpretēts pēc sava prāta. 

Otrkārt, fakts, ka bērns nedzīvo kopā ar Jums un viņa māte saņem sociālo pabalstu citā valstī, nenozīmē, ka ar to beidzas Jūsu vecāka pienākums uzturēt bērnu līdz laikam, kad tas pats spēs par sevi gādāt. Civillikuma 179.panta otrā daļa pasaka ļoti skaidri, ka šis pienākums neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem. 

Tomēr Jums ir tiesības sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļa apmēra samazināšanu, pamatojoties uz to, ka ir mainījušies apstākļi un tik lielus uzturlīdzekļus vairs maksāt nevarat. Jums tādā gadījumā būs jāpierāda, ka bērna mātes finansiālie apstākļi ir uzlabojušies, bet Jūsējie kļuvuši sliktāki. Bet ņemiet vērā, ka tiesa mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru noteikt nevar.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Šobrīd minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 25% no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas (šobrīd tie ir 80 eiro), bet bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% no minimālās algas (šobrīd tie ir 96 eiro). 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas