E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3988
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Ja vecāks nemaksā alimentus pilnā apmērā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2014
Ruta Jansone

Labdien, ja bērnu tēvs strādā ārzemēs, kā es varu pieprasīt alimentus vairāk maksāt, jo man visu laiku maksā 60 eiro? Bērnam būs 14 gadi.

A
atbild:
02. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2.punktā ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. Saskaņā ar šiem noteikumiem bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecumam ir jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Šobrīd tie ir  96 eiro mēnesī. Šis pienākums neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. To savukārt paredz Civillikuma 179.pants.

Līdz ar to, ja bērna tēvs nenodrošina bērna uzturam normatīvajos aktos noteikto uzturlīdzekļu apmēru un ar viņu nav iespējams vienoties, šis jautājums ir jārisina tiesā. 

 Ja Jūsu rīcībā nav tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva, Jums ir tiesības celt tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu. Gadījumā ja Jūsu rīcībā tomēr ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam un saskaņā ar spriedumu no parādnieka tiek piedzīti uzturlīdzekļi bērna uzturam mazākā apmērā, nekā noteikts MK noteikumu Nr.37, Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu bērna uzturam. 

Savukārt, ja Jūsu rīcībā ir tiesas nolēmums par uzturlīdzekļu piedziņu un saskaņā ar spriedumu no parādnieka tiek piedzīti uzturlīdzekļi bērna uzturam tādā apmērā, kāds noteikts MK noteikumu Nr.37 2.punktā, bet parādnieks maksā uzturlīdzekļus mazākā apmērā, Jums ir jāvēršas tiesā, lūdzot izsniegt izpildrakstu. Izpildraksts Jums jāiesniedz zvērinātam tiesu izpildītājam (zvērināta tiesu izpildītāja amata vietā (iecirknī) pēc parādnieka dzīvesvietas, darbavietas vai nekustamā īpašuma atrašanās vietas), kurš veiks normatīvajos aktos noteiktās piedziņas darbības.

Ja bērna tēvs dzīvo ārvalstī un labprātīgi nemaksā tiesas spriedumā noteiktos uzturlīdzekļus, Jums ir jānodod šis spriedums piespiedu izpildei attiecīgajā ārvalstī. Ja valsts, kurā bērna tēvs dzīvo, ir Eiropas Savienības dalībvalsts, to izdarīt var palīdzēt Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Pastāv arī iespēja uzturlīdzekļus piedzīt uzreiz attiecīgajā Eiropas Savienības dalībvalstī, kurā uzturas bērna tēvs.

Vairāk lasiet e-konsultācijā „Uzturlīdzekļu piedziņa, ja bērna tēvs atrodas ārzemēs”. Sīkāk par uzturlīdzekļu piedziņu Latvijā izklāstīts zemāk norādītājos LV portāla skaidrojumos.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas