E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3524
Lasīšanai: 3 minūtes
7
7

Darba likumā ir prasība precīzi uzskaitīt darba laiku

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2014
Kristīne

Labdien! Man ir jautājums, ja man ir noteikts summētais darba laiks, tad pēc kura darba laika uzskaites kalendāra man ir jāaprēķina mēneša stundu bilance - 5 vai 6 dienu kalendāra. Kāda ir atšķirība un vai tā ir būtiska?

A
atbild:
18. februārī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba laika organizācijas vispārīgie principi ir noteikti Darba likuma 31.nodaļā. Likums nereglamentē darba laika uzskaites kalendāra veida izvēli, bet nosaka prasības darba laika precīzai uzskaitei. Uz to norāda grāmatvedības speciālisti, uzsverot: ierakstiem par darba laiku jāatbilst reālajai situācijai, jābūt precīzai informācijai par nostrādāto darba laiku pa datumiem, jo tas ir svarīgi darba samaksas aprēķināšanai. Normatīvie akti nenosaka, kā darba laika uzskaites tabulas jānoformē. To var noteikt uzņēmuma iekšējos dokumentos. Par darba laika uzskaites tabulu aizpildīšanu un to nodošanu uzņēmuma grāmatvedībā atbild struktūrvienības vadītājs. 

Darba likuma 137.pants paredz darba devēja pienākumu precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas un virsstundas, tajā skaitā nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Darbiniekiem ir tiesības iepazīties ar veikto darba laika uzskaiti. Tātad Jūs kā darbinieks varat prasīt darba devējam arī, lai izskaidro, kā aprēķinātas mēnesī nostrādātās stundas. 

Valsts darba inspekcijas skaidrojumos norādīts: prasība darba līgumā norādīt darba laiku ir noteikta Darba likuma 40.pantā. Šā panta otrās daļas 7.punktā ir teikts, ka darba līgumā jānorāda nolīgtais dienas vai nedēļas darba laiks. Saskaņā ar minētā panta trešo daļu ziņas par darba laiku var aizstāt ar norādi uz attiecīgajiem noteikumiem, kas ietverti normatīvajos aktos, darba koplīgumā, vai norādi uz darba kārtības noteikumiem, kas reglamentē darba laiku. Summētā darba laika organizācijas noteikumi ir tulkojami kopsakarā ar darba laika vispārīgiem noteikumiem, un tie nevar būt pasliktinoši salīdzinot ar darbiniekiem, kuriem noteikts normālais vai nepilnais darba laiks. Tas nozīmē, ka, nosakot summēto darba laiku, darba līgumā jebkurā gadījumā jānorāda nolīgtais dienas vai nedēļas darba laiks. 

Nosakot summēto darba laiku, darba devēja pienākums ir rakstveidā informēt darbinieku par summēto darba laiku, norādot pārskata perioda ilgumu un iepazīstinot ar darba grafiku. Tajā tiek noteikts, vai darbiniekam jāstrādā piecu vai sešu dienu darba nedēļa un kurās dienās tiek piešķirts atpūtas laiks. 

Darba nedēļas ilgums reglamentēts likuma 133.pantā. Darba laika grafiku pielietošana atbilstoši Darba likumam ir obligāta, ja noteikts summētais darba laiks. Summētā darba laika ietvaros ir aizliegts nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un 56 stundām nedēļā (likuma 140.pants).

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas