E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34137
Lasīšanai: 4 minūtes

Par logopēda darbu skolā

J
jautā:
08. oktobrī, 2024
Linda

Labdien! Vēlētos uzdot jautājumu par logopēda darbu skolā. Bērns mācās sākumskolā pēc mācīšanās traucējumu programmas, un ir speciālistu atzinumi par valodas attīstības traucējumiem, kuri ir arī skolas rīcībā. Logopēda nodarbības notiek reizi nedēļā mācību stundu laikā. Sanāk, ka bērns šo nodarbību dēļ kavē stundas. Vai tas ir likumīgi? Cik nodarbību nedēļā bērnam pienāktos, un vai vienai nodarbībai jāilgst 40 minūtes? 

A
atbild:
Šodien
Sarmis Mikuda
LV portāls

Individuālo vai grupu atbalsta nodarbību skaits skolēniem ar valodas traucējumiem noteikts Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 747 “Noteikumi par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem” 14. pielikumā “Speciālās pamatizglītības programmas skolēniem ar redzes traucējumiem, dzirdes traucējumiem, fiziskās attīstības traucējumiem, somatiskām saslimšanām, valodas traucējumiem, mācīšanās traucējumiem, garīgās veselības traucējumiem paraugs”. MK noteikumu 20. punktā noteikts, ka nodarbības ārpus kopējās mācību stundu slodzes plāno atbilstoši katra skolēna speciālajām vajadzībām tā, lai tās sniegtu atbalstu mācību procesam, kas notiek mācību stundu ietvaros, līdzsvarojot mācību formu dažādību, kuru izvēli nosaka plānotais skolēnam sasniedzamais rezultāts. MK noteikumu 22. punktā noteikts, ka speciālās izglītības iestāde vai vispārējās izglītības iestāde, kurā ir speciālās klases, nodrošina individuālās un grupu atbalsta nodarbības atbilstoši skolēna speciālajām vajadzībām, ievērojot šā pielikuma 3.–9. tabulā norādīto nodarbību skaitu. Savukārt MK noteikumu 23. punktā noteikts, ka individuālās un grupu atbalsta nodarbības vispārizglītojošajās klasēs iekļautajiem skolēniem ar speciālajām vajadzībām nodrošina izglītības iestādes finansējuma ietvaros.  

Noteikumu 7. tabulā “Nodarbību skaits skolēniem ar valodas traucējumiem” norādīts, ka 1.–4. klases izglītojamajiem tās kopumā ir 12 nodarbību stundas.  

Minētie noteikumi nenosaka konkrētu individuālo vai grupu atbalsta nodarbību skaitu nedēļā. Atbilstoši Vispārējās izglītības likuma 35. panta pirmajā daļā noteiktajam mācību stundas ilgums pamatizglītības programmās ir 40 minūtes, bet pirms svētku dienām – 30 minūtes. Analoga norma noteikta minētā likuma 57. pantā attiecībā uz speciālās izglītības programmām. Individuālajām un grupu atbalsta nodarbībām likums nenosaka citu nodarbību ilgumu. 

Izglītības un zinātnes ministrijas apstiprinātais Skolotāja logopēda amata apraksts noteic, ka vispārējās izglītības iestādē ir 30–35 izglītojamie uz viena skolotāja logopēda darba slodzi. Jūsu jautājumā minētais par logopēda nodarbībām ar bērnu mācību stundu laikā liecina par neatrisinātām problēmām stundu plānojumā. Iespējams, ka izglītības iestāde nav spējusi rast citas iespējas, jo pēc logopēda atbalsta ir liels pieprasījums, taču šādu situāciju nepieciešams novērst. Tā kā par mācību procesa organizāciju izglītības iestādē atbild iestādes vadītājs, ieteicams problēmu pārrunāt un atrisināt kopīgi ar izglītības iestādes vadītāju.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 82 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas