E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34118
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par tiesāšanās izdevumiem, ja prasītājs atsakās no savas prasības

J
jautā:
05. oktobrī, 2024
gaidīšu atbildi un, kā vienmēr, komentārus

Pirms aptuveni pusotra gada (2023. g. jūlijā) tika iesniegts prasības pieteikums tiesā, ievērojot visus nosacījumus par dokumentu sūtīšanu uz ārvalstīm u. tml. Viss tika laikus izdarīts. Sakarā ar to, ka tiesas kalendārs bija pilns, sēdi nozīmēja uz 2024. gada septembra beigām. Tikmēr mainījās faktiskie lietas apstākļi, tādēļ lieta bija jāizbeidz, vairs nebija aktuāla. Es kā lietas prasītājs zaudēju ne tikai valsts nodevu, kuru vēl varu atgūt, bet arī izdevumus par dokumentu tulkojumu, notariālo apliecinājumu, juridiskajiem u. c. pakalpojumiem, kopā ap 700 eiro. Kā rīkoties, lai atgūtu savus līdzekļus: saņemtu kompensāciju no atbildētāja vai kopīpašnieka? Priekšmets: trešās personas izlikšana no telpas (dzīvoja manā kopīpašumā bez tiesiska pamata) un kopīpašnieka uzaicināšana (ļāva dzīvot mūsu kopīpašumā bez saskaņošanas ar mani kā otru kopīpašnieku). Ir doma vērsties gan pret toreizējo trešo personu, gan pret bijušo kopīpašnieku: atdeva savu kopīpašuma daļu par parādiem, tādēļ vairs nav kopīpašnieks ar mani. Tagad otrs kopīpašnieks ir trešā persona. 

A
atbild:
Šodien

Civilprocesa likums (CPL) noteic, ka tad, ja prasītājs neuztur savus prasījumus tāpēc, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas ir labprātīgi apmierinājis, tiesa pēc prasītāja lūguma piespriež no atbildētāja prasītāja samaksātos tiesas izdevumus (skat. CPL 41. panta otro daļu) Tiesas izdevumi ir valsts nodeva un ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi (skat. CPL 33. panta otro daļu). 

Ar lietas vešanu saistītie izdevumi  (CPL 33. panta trešā daļa) ir: 

  1. izdevumi par advokāta palīdzību; 
  2. izdevumi sakarā ar ierašanos uz tiesas sēdēm; 
  3. ar pierādījumu savākšanu saistītie izdevumi; 
  4. izdevumi par valsts nodrošināto juridisko palīdzību; 
  5. izdevumi par tulka palīdzību tiesas sēdē. 

Ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no atbildētāja par labu prasītājam, ja viņa prasījums ir apmierināts pilnīgi vai daļēji, kā arī tad, ja prasītājs neuztur savus prasījumus sakarā ar to, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis (skat. CPL 44. panta otro daļu). 

Tas nozīmē, ka, atsakoties no prasības, jo atbildētājs ir izpildījis jūsu prasīto, jums ir jāpiesaka tiesai attiecīgs lūgums par tiesas izdevumu un ar lietas vešanu saistīto izdevumu atlīdzināšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas