E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34003
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Kultūra
1
1
1
1

Nošu kopēšana bez autora piekrišanas Latvijā ir aizliegta

J
jautā:
23. septembrī, 2024
Mārtiņš

Sveiki! Vai pašvaldības iestādes koris drīkst izmantot kopētas notis, ja oficiāli nopirkta viena nošu grāmata? Kā darbojas autortiesības amatierkolektīvos, ja koncertējot nav nekādu ienākumu? Vai ir notis, kuras var kopēt? Vai par visu jāmaksā autortiesību nodevas? Kāda būtu pareizā procedūra, lai notis izmantotu oficiāli? Paldies!

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Autortiesību likuma 40. pantu, lai iegūtu darba izmantošanas tiesības, darba izmantotājiem attiecībā uz katru darba izmantošanas veidu un katru darba izmantošanas reizi jāsaņem autortiesību subjekta atļauja. Aizliegts izmantot darbus, ja nav saņemta autortiesību subjekta atļauja, izņemot likumā noteiktos gadījumus. 

Autortiesību subjekta atļauja tiek izsniegta gan licences līguma, gan licences veidā. 

Darba izmantotājam pirms darba izmantošanas jānoslēdz licences līgums vai jāsaņem darba izmantošanas licence.  

Atbilstoši Autortiesību likuma 35. panta pirmajai daļai bez autora piekrišanas fiziskajai personai atļauts publicētus darbus, izņemot notis, reprogrāfiski reproducēt personiskai lietošanai bez tieša vai netieša komerciāla nolūka. 

Tātad nošu kopēšana bez autora piekrišanas Latvijā ir aizliegta. Notis drīkst kopēt tikai tad, ja ir saņemta attiecīga atļauja no komponista, mūzikas izdevniecības vai autortiesību aģentūras. Tās ir līgumattiecības, kas nav regulētas ar normatīvo aktu, bet civiltiesiskās attiecības jāatrunā katrā noslēgtajā līgumā vai izsniegtajā licencē. 

Autora darbs tiek aizsargāts visu autora dzīves laiku un 70 gadus pēc viņa nāves. Pēc šī termiņa beigām darbu var brīvi izmantot, ievērojot autora tiesības uz vārdu un darba neaizskaramību.  

Saskaņā ar Autortiesību likuma 37. panta septīto daļu ikviena persona, kura pēc autortiesību termiņa izbeigšanās likumīgi publicē vai publisko iepriekš nepublicētu darbu, iegūst tiesības, kas pielīdzināmas autora mantiskajām tiesībām un ir spēkā 25 gadus pēc darba pirmās publicēšanas vai publiskošanas.  

Ievērojot iepriekš minēto, lai notis izmantotu oficiāli, tās jāiegādājas, piemēram, mūzikas izdevniecībā. Pretējā gadījumā autors par sava darba izmantošanu nesaņems atlīdzību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas