E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33837
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja izsniegta pase ar nepareizu dzimšanas datumu

J
jautā:
06. septembrī, 2024
Anna

Ko darīt, ja vēstniecībā, iesniedzot dokumentus pases saņemšanai (dzimšanas apliecību un iesniegumu ar pareizu dzimšanas datumu), pase ir izdota ar nepareizu dzimšanas datumu (mēnesi)? 

A
atbild:
Šodien
Sarmis Mikuda
LV portāls

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 4. panta trešajā daļā noteikto personu apliecinošajā dokumentā iekļauj ziņas par personu atbilstoši Fizisko personu reģistra datiem.   

Fizisko personu reģistra likuma 19. pants nosaka: “Ja persona Reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem nepilngadīgajiem bērniem, kā arī par personām, kas atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, konstatē kļūdu vai ar šo likumu aizliegtu ziņu iekļaušanu, tai ir tiesības Pārvaldei pieprasīt, lai kļūda tiktu izlabota, bet aizliegtās ziņas izslēgtas no Reģistra. Šādas tiesības ir arī bērna likumiskajam pārstāvim, ja bērns atrodas bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē, un personām, kurām ir ierobežota rīcībspēja.” 

Ievērojot minēto, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) informē, ka personai sākotnēji ir nepieciešams pārbaudīt, kādi personas dati par personu ir iekļauti Fizisko personu reģistrā. Pārliecināties par aktuālajām un vēsturiskajām ziņām, kas par personu vai tās nepilngadīgajiem bērniem, aizgādībā vai aizbildnībā esošām personām ir iekļautas Fizisko personu reģistrā, personai ir tiesības, izmantojot portālā www.latvija.gov.lv pieejamo bezmaksas elektronisko pakalpojumu “Mani dati Fizisko personu reģistrā” šeit. E-pakalpojums pieejams, autentificējoties ar internetbankas autentifikācijas līdzekļiem, personas apliecību (eID), drošu elektronisko parakstu vai “eParakstu mobile”. 

Ja personai nav iespējams elektroniski pārbaudīt, kādas aktuālās vai vēsturiskās ziņas par viņu ir iekļautas Fizisko personu reģistrā, tad personai ir iespēja lūgt PMLP izsniegt izdruku no Fizisko personu reģistra. Izdruka tiek izsniegta, pamatojoties uz personas iesniegumu.  Iesniegumu PMLP var iesniegt: 

  • elektroniski, izmantojot e-adresi, kas pieejama portālā www.latvija.gov.lv, parakstot iesniegumu ar elektronisko parakstu; 
  • elektroniski, ja iesniegums parakstīts ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot iesniegumu PMLP uz elektroniskā pasta adresi pasts@pmlp.gov.lv;
  • nosūtot PMLP pa pastu (adrese: Čiekurkalna 1.līnija 1, k-3, Rīga, LV-1026).

PMLP paskaidro, ka tad, ja persona Fizisko personu reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, kā arī par personām, kas atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, konstatē kļūdu, tai ir tiesības pieprasīt, lai kļūda tiktu izlabota. Iesniegumā ir nepieciešams norādīt personas datus (vārds, uzvārds, personas kods) un precizējamo datu apjomu, piemēram, personas dzimšanas datumu. Iesnieguma pielikumā jāpievieno dokuments, ja tāds ir, kas pamato lūgumu labot kļūdu Fizisko personu reģistrā. Iesniegumu PMLP var iesniegt iepriekšminētajos veidos.  

Pēc kļūdas labojuma Fizisko personu reģistrā jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā (skat. šeit) vai Latvijas Republikas pārstāvniecībā ārvalstīs noformējams jauns personu apliecinošu dokuments. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas