E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33749
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par advokāta izdevumu atlīdzināšanu trešajām personām civilprocesā

J
jautā:
01. septembrī, 2024
Haks

Esmu tiesā uzaicināts kā trešā persona, jo esmu ierakstīts zemesgrāmatā, ka bez manis īpašumu nevar pārdot vai kā citādi atsavināt un es tajā varu dzīvot līdz mūža beigām, līdz ar to spriedums varot ietekmēt manas izmaksas, ko veicam ar īpašnieku līdzīgi. Pret īpašnieku (atbildētāju) celta prasība no kaimiņa (prasītāja) par it kā ūdens noplūdināšanu, ko policija nekonstatēja. Tagad ir civilprasība, un pusēm katrai ir savs advokāts. Vai es kā trešā persona varu ņemt savu advokātu, un vai tā izmaksas tiks segtas, ja prasību noraidīs? Pēc policijas teiktā saprotu, ka prasītājs ir cēlis prasību nepamatoti, jo no īpašuma netek ūdens. 

A
atbild:
09. septembrī, 2024

Atbilstoši Civilprocesa likuma (CPL) 11. nodaļai tiek izšķirtas trešās personas ar patstāvīgiem prasījumiem, kas iesniedz prasības pieteikumu un iegūst prasītāja tiesības un pienākumus (79. pants), un trešās personas bez patstāvīgiem prasījumiem, kas lietā var būt prasītāja vai atbildētāja pusē (80. pants). No situācijas apraksta noprotams, ka esat pieaicināts konkrētajā lietā kā trešā persona, kas nepiesaka patstāvīgus prasījumus. Attiecīgi CPL 80. panta otrā daļa paredz, ka trešajām personām, kas nepiesaka patstāvīgus prasījumus, ir puses procesuālās tiesības un pienākumi, izņemot tiesības grozīt prasības pamatu vai priekšmetu, palielināt vai samazināt prasījumu apmēru, atteikties no prasības, atzīt prasību vai noslēgt izlīgumu, kā arī prasīt tiesas sprieduma izpildi. 

Puses tiesības un pienākumus nosaka CPL 74. pants, un tā otrā daļa paredz, ka pusēm ir šādas civilprocesuālās tiesības: 

  1. iepazīties ar lietas materiāliem un izgatavot to atvasinājumus; 
  2. piedalīties tiesas sēdē; 
  3. pieteikt noraidījumus; 
  4. iesniegt pierādījumus; 
  5. piedalīties pierādījumu pārbaudīšanā; 
  6. pieteikt lūgumus; 
  7. dot tiesai mutvārdu un rakstveida paskaidrojumus; 
  8. izteikt savus argumentus un apsvērumus; 
  9. celt iebildumus pret citu lietas dalībnieku lūgumiem, argumentiem un apsvērumiem; 
  10. pārsūdzēt tiesas spriedumus un lēmumus; 
  11. saņemt spriedumu, lēmumu un citus lietā esošos dokumentus vai to atvasinājumus, kā arī izmantot citas procesuālās tiesības, kuras tām piešķirtas ar šo likumu. 

Izdevumi par advokāta palīdzību saskaņā ar CPL 33. panta trešo daļu ir ar lietas vešanu saistītie izdevumi, kuru atmaksu regulē CPL 44. pants, kas cita starpā noteic, ka ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no atbildētāja par labu prasītājam, ja viņa prasījums ir apmierināts pilnīgi vai daļēji, kā arī tad, ja prasītājs neuztur savus prasījumus sakarā ar to, ka atbildētājs tos pēc prasības iesniegšanas labprātīgi apmierinājis (44. panta otrā daļa), bet, ja prasība noraidīta, ar lietas vešanu saistītos izdevumus piespriež no prasītāja par labu atbildētājam (44. panta trešā daļa).  

Secināms, ka CPL normas tieši nenosaka ar lietas vešanu saistīto izdevumu atmaksu trešajām personām, tomēr no minētā regulējuma izriet, ka trešajai personai ir tiesības pieteikt lūgumus tiesai. Bet uzreiz jānorāda, ka to izlemšana ir tikai tiesas kompetencē. 

Jūsu situācijā vēlams vispirms konsultēties ar advokātu par to, kādu juridisku palīdzību ir nepieciešams saņemt jums kā trešajai pusei konkrētajā lietā un vai atbilstoši apstākļiem ir pamats pieteikt šādu lūgumu.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas