E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33381
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Kā rīkoties, ja kaimiņi smēķē pie atvērta loga

J
jautā:
22. jūlijā, 2024
Anna

Sveicināti! Jautājums par smēķēšanu. Dzīvoju dzīvoklī, līdz ar to ir daudz kaimiņu. Ir vasara, vairākiem kaimiņiem ir atvērti logi. Ir kaimiņi, kuri dienā līdz pat 20 reizēm smēķē. Tas notiek pie atvērta loga viņu dzīvoklī. Precīzi vārdus vai dzīvokļus, kur tas notiek, nezinu, vienīgi zinu, kuri logi tie ir. Ko iesākt, kā rīkoties? Mājās ar mums ir tikko dzimis bērniņš. Katru reizi, kad tiek smēķēts, dūmi nāk uz augšu, iekšā mūsu logos. Lieki piebilst, ka paliek slikta dūša, turklāt mazulis ir spiests ieelpot cigarešu dūmus. 

A
atbild:
26. jūlijā, 2024

Valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē saskaņā ar Satversmes 115. pantā noteikto. 

Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 2. pantā nostiprināts, ka smēķētājam jārespektē citu cilvēku tiesības dzīvot tīrā un labvēlīgā vidē, kas nav piesārņota ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem, kā arī elektronisko smēķēšanas ierīču tvaiku. Smēķētājam jārespektē cilvēka tiesības elpot tīru un labvēlīgu gaisu, kas nav piesārņots ar smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu un augu smēķēšanas produktu dūmiem, kā arī elektronisko smēķēšanas ierīču tvaiku, turklāt tiesības uz nepaaugstinātu smēķēšanas (tai skaitā tabakas dūmu un elektronisko smēķēšanas ierīču radīta tvaika otrreizējas ieelpošanas) izraisītu slimību risku ir prioritāras salīdzinājumā ar smēķētāju ieinteresētību smēķēt. 

Smēķēt ir aizliegts: bērna un grūtnieces klātbūtnē; uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju terasēm, balkoniem un lodžijām, ja kāds no mājas iedzīvotājiem pret to pamatoti iebilst. Vainīgā persona par smēķēšanas ierobežojumu pārkāpšanu tiks saukta pie administratīvās atbildības, proti, saskaņā ar likuma 10. un 14. pantā noteikto tai piemēros brīdinājumu vai naudas sodu līdz 100 eiro.  

Par neatļautu smēķēšanu jāziņo pašvaldības policijai. Ja policija nereaģē uz jūsu iesniegumu, ieteicams atkārtoti vērsties policijā vai pie pašvaldības policijas priekšnieka. 

Pirms vērsties policijā, aicinām aprunāties ar kaimiņiem un mēģināt problēmu atrisināt, savstarpēji vienojoties. Iespējams, kaimiņi nezina, ka viņu smēķēšana pa logu jums traucē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas