E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33319
Lasīšanai: 3 minūtes

Pastāv iespēja personālservitūtu ierakstīt tikai uz to daļu, kas nav apgrūtināta ar piedziņas atzīmi

J
jautā:
17. jūlijā, 2024
daļā

Man ar māsu pieder māja, katram 1/2 daļa, ko mums uzdāvināja mamma, un šajā mājā arī viņa pati dzīvo. Mājai nav noteikts, kurš var lietot kuru daļu. Māsai ik pa brīdim ir problēmas ar finansēm, un tagad ZTI viņas domājamai daļai ir uzlikusi liegumu. Dāvinājumu mamma negrasās atsaukt, bet mājā dzīvot vēlētos līdz mūža beigām. Vai šādā situācijā, kad ir uzlikts liegums māsas daļai, ir iespēja uzlikt un zemesgrāmatā reģistrēt personālservitūtu tiesības mammai dzīvot mājā līdz mūža beigām? Ja nevar, vai to var uzlikt tikai manai (otrai) domājamai daļai, ja nav piekrišanas no otras puses (kopīpašnieces), ko arī noteikti nevarēs saņemt, jo viņas daļai ir uzlikts liegums?

A
atbild:
08. augustā, 2024

Atbilstoši Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes sniegtajai informācijai, ņemot vērā, ka zemesgrāmatu nodaļu tiesneši zemesgrāmatās ieraksta nekustamos īpašumus un nostiprina ar tiem saistītos tiesību nodrošinājumus un aprobežojumus, jautājums par to, vai piedziņas atzīme ir vai nav šķērslis, ir risināms rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatas nodaļā: “Tā kā attiecīgais jautājums ir zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu kompetencē, aicinām jūs vērsties pie rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatas nodaļas tiesnešiem, kuri spēs sniegt visprecīzāko atbildi.” 

LV portāls sazinājās ar Rīgas pilsētas tiesas kanceleju, kura vērš uzmanību, ka tiesas nesniedz juridiskas konsultācijas, jo katrs gadījums ir individuāls. 

Rīgas pilsētas tiesas kanceleja iesaka jums vērsties pie juridisku pakalpojumu sniedzēja  jurista vai advokāta. 

Vienlaikus Rīgas pilsētas tiesas kanceleja iespēju robežās norāda, ka personālservitūtu par labu mātei varētu ierakstīt tikai uz to daļu, kas nav apgrūtināta ar piedziņas atzīmi: “Nostiprinājuma lūgumam būs jāpievieno notariāli apliecināta kopīpašnieces piekrišana personālservitūta ierakstīšanai.” 

Informācija par rajona (pilsētu) tiesu zemesgrāmatu nodaļām un to atrašanās vietām pieejama www.zemesgramata.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas