E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34256
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Valsts nodeva par īpašuma atsavināšanu

J
jautā:
17. oktobrī, 2024
Radiniece

Jautājums par valsts nodevu zemesgrāmatā – skatos, ja ir pirkuma līgums un darījuma summa ir, piemēram, 10 000 eiro, un kadastrālā vērtība ir zem 10 000 eiro, tad valsts nodeva ir 150 eiro + 15 eiro kancelejas nodeva, bet radniecības gadījumā 50 eiro + 15 eiro. Kā ir, ja īpašums tiek iegūts ZTI rīkotā izsolē, kur tiek izsolīts radinieka īpašums pa 10 000 eiro? Cik liela būs valsts nodeva? 

A
atbild:
23. oktobrī, 2024

Rīgas pilsētas tiesa zemesgrāmatu jautājumos informē, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā 5. punkta 5.1. apakšpunktu un 6. punktu valsts nodeva par īpašuma atsavināšanu uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram maksājama 1,5% apmērā no nekustamā īpašuma augstākās vērtības, ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro. Valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu šo noteikumu 5.1. apakšpunktā minētajos gadījumos maksājama 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma augstākā novērtējuma. 

Ņemot vērā norādīto, ja nekustamais īpašums būs iegūts izsolē un starp personām ir noteikta radniecība, tad valsts nodeva būs maksājama 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma augstākā novērtējuma (izsoles aktā norādītās vērtības vai nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības).  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas