E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3302
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Ja studiju programmu slēdz, tad augstskolai jānodrošina mācības citur

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2013
Zane

Labdien! Saskaņā ar Augstskolu likuma 55.panta 8.daļu studiju programmas slēgšanas gadījumā augstskola finansiāli nodrošina studējošajiem iespēju turpināt izglītības ieguvi citā attiecīgās augstskolas vai citas augstskolas studiju programmā. 1. Sakiet, kā izpaužas šī finansiālā nodrošināšana? 2. Vai studiju programmas slēgšanas gadījumā es varu pati izvēlēties sev piemērotāko augstskolu? 3. Ja juridiskas personas dibināta augstskola tiktu atzīta par maksātnespējīgu, vai arī tad skolai joprojām būtu saistoša Augstskolu likuma 55.panta 8.daļa?

A
atbild:
16. decembrī, 2013
Laura Studente
LV portālam

Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Edīte Olupe apstiprina, ka atbilstoši Augstskolu likuma 55.pantam studiju programmas slēgšanas gadījumā augstskolai ir pienākums nodrošināt studējošajam iespējas turpināt studijas citā studiju programmā.

Savukārt MK noteikumi Nr.230 „Studiju programmu licencēšanas noteikumi” paredz, ka katrā augstskolā, jau iesniedzot iesniegumu par studiju programmas licencēšanu, iesniegumam pievieno dokumentus, kas apliecina, ka augstskola vai koledža studējošajiem nodrošinās iespējas turpināt izglītības ieguvi citā studiju programmā vai citā augstskolā, vai koledžā (līgums ar citu akreditētu augstskolu vai koledžu), ja studiju programmas īstenošana tiks pārtraukta, vai dokumentu, kas apliecina, ka augstskola vai koledža studējošajiem garantē zaudējumu kompensāciju, ja studiju programma augstskolas vai koledžas rīcības (darbības vai bezdarbības) dēļ netiek akreditēta vai licence tiek anulēta un studējošais nevēlas turpināt studijas citā studiju programmā.

Studiju programmas slēgšanas gadījumā ir paredzētas šādas alternatīvas:

- studentam tiek piedāvāta cita, līdzvērtīga studiju programma tajā pašā augstskolā;

- studentam tiek piedāvāta līdzvērtīga studiju programma citā augstskolā;

- ja students nepiekrīt nevienam no piedāvātajiem variantiem, studentam tiek izmaksāta kompensācija.

Ja juridiskas personas dibināta augstskola tiek atzīta par maksātnespējīgu, tai joprojām ir saistošas Augstskolu likuma normas. Arī augstskolas maksātnespējas gadījumā augstskolai ir jāpilda tai normatīvajos aktos augstākās izglītības jomā noteiktie pienākumi, tai skaitā Augstskolu likuma  55.panta noteiktais pienākums, vienlaikus ievērojot Maksātnespējas likuma nosacījumus. Ja augstskola, kura ir pasludināta par maksātnespējīgu, finansiāli nenodrošina iespēju turpināt studijas citā studiju programmā, studējošajam ir tiesības ar savu prasījumu vērsties pie maksātnespējas administratora.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 267 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas