E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32972
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā rosināt izmaiņas māsu profesijas nosaukumā

J
jautā:
13. jūnijā, 2024
Jānis

Kur vērsties, lai medmāsas profesiju vīrietim pielāgotu kā medbrāļa? Tagad sanāk, ka visi ir sabāzti vienā maisā. Un tiesību vīrietim šajā jomā nav nekādu. Tas taču ir tik vienkārši kā frizieris/friziere u. tml. Bet diemžēl šajā jomā valda stagnācija vai vienkārši neviens par to nerunā. 

A
atbild:
12. jūlijā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Latvijā visas profesijas, tai skaitā māsu profesijas, ir iekļautas Profesiju klasifikatorā, kas ir apstiprināts ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 264 “Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām”. Profesiju klasifikatora mērķis ir nodrošināt starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu. 

Profesiju klasifikatoru aktualizē pēc nepieciešamības. Publisko tiesību subjekti un privāto tiesību subjekti priekšlikumus par Profesiju klasifikatora aktualizēšanu iesniedz Labklājības ministrijā. Labklājības ministrija izvērtē iesniegto informāciju un dokumentus, apzinot arī attiecīgās nozares ministrijas vai ekspertu viedokli par jaunās profesijas iekļaušanu Profesiju klasifikatorā, un, ja tam ir pietiekams pamatojums, sagatavo normatīvā akta projektu par izmaiņām Profesiju klasifikatorā. 

Minētais nozīmē, ka veikt izmaiņas māsu profesijas nosaukumā var tikai tad, ja šādas izmaiņas atbalstīs Veselības ministrija un veselības nozares eksperti. 

Veselības ministrija skaidro, ka māsa ir reglamentēta profesija, arī Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā 2005/36/EK par profesionālo kvalifikāciju atzīšanu (dokuments attiecas uz EEZ) tiek lietots profesijas nosaukums  māsa, angļu valodā  nurse. 

Līdz ar to priekšlikums lietot terminu brālis (medbrālis) nav atbalstāms. Profesijas nosaukums nav veidots radniecības saišu kontekstā, bet gan vēsturiski cēlies no laikmeta, kad pacientus aprūpēja žēlsirdīgās māsas, norāda Labklājības ministrijas un Veselības ministrijas eksperti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas