E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32933
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Vai var demontēt kaimiņu žogu

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Olga

Pirms diviem gadiem pasūtīju sava mantojumā saņemtā zemesgabala uzmērīšanu. Uzmērīšanas laikā tika konstatēts, ka divu kaimiņu žogi atrodas manā teritorijā un kaimiņi gadiem ilgi izmanto ievērojamu mana īpašuma daļu. Pašvaldībā man atbildēja, ka lieta jākārto, vienojoties ar kaimiņiem vai vēršoties tiesā. Kaimiņi piekrita, ka tā ir un viņi to zināja, taču pārcelt žogus atteicās. Es saņēmu atbildi, ka žogi ir uz manas zemes un, ja tie man traucē, varu ar tiem darīt, ko gribu. Šogad jautājums kļuva aktuāls, jo plānoju šo savu zemesgabalu pārdot. Kaimiņi netaisās kompensēt man žogu demontāžas izdevumus, bet tie nav mazi, jo jāizrok vairāki metāla stabi un jānovāc metāla siets. Tiesāties arī negribētos. Atradu firmu, kura piedāvā demontēt žogus un samaksas vietā paņemt metālu sev. Vai tas būtu likumīgi no manas puses? Vai pareizāk būtu risināt šo jautājumu tiesā? Paldies. 

A
atbild:
19. jūnijā, 2024
Rīgas dome
Pilsētas attīstības departaments

No jautājuma izriet, ka kaimiņi neiebilst pret žogu demontāžu. Pirms demontējat žogus, būtu ieteicams noslēgt rakstisku vienošanos ar kaimiņiem, no kuras nepārprotami izriet, ka viņiem nav un arī turpmāk nebūs nekādu pretenziju sakarā ar žogu demontāžu.  

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments skaidro, ka, būvējot vai demontējot žogu, jāievēro Ministru kabineta 2017. gada 9. maija noteikumu Nr. 253 “Atsevišķu inženierbūvju būvnoteikumi” 6.3.4. apakšpunkts, kas paredz, ka žoga būvniecībai (arī nojaukšanai) nav nepieciešams izstrādāt būvniecības dokumentāciju. 

Ja jums neizdosies vienoties ar kaimiņiem, tad varat vērsties tiesā ar prasību pret viņiem. LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Zemes īpašumi un žogs” Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas zvērināta advokāte Jolanta Kramerovska skaidro, ka zemesgabala īpašniekam ir tiesības tiesas ceļā prasīt pārtraukt īpašuma lietošanu bez tiesiska pamata, pieprasot žoga nojaukšanu vai nomas līguma noslēgšanu.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas