E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32354
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra
1
1

Autora darba izmantošana informatīviem mērķiem

J
jautā:
11. aprīlī, 2024
Aija

Labdien! Vēlos izdot plānotāju (tiks publicēts), kurā gribu izmantot informāciju no ārzemju autora grāmatas. Vai es drīkstu izmantot informāciju, norādot atsauci plānotāja beigās? Vai arī nepieciešama papildu saskaņošana vai citas darbības?  

A
atbild:
25. aprīlī, 2024
Olga Lauva
juriste

Autora darba izmantošana bez autora piekrišanas un atlīdzības ir noteikta Autortiesību likuma 19. pantā. Autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja, piemēram, bez autora piekrišanas un atlīdzības samaksas šajā likumā noteiktajā kārtībā darbs tiek izmantots informatīviem mērķiem (likuma 20. pants). Darba izmantošanai informatīviem mērķiem, pamatojoties uz likuma 20. panta pirmo daļu, obligāti jānorāda izmantotā darba nosaukums un autora vārds. Tāpat, ievērojot šī likuma 14. panta un 18. panta otrās daļas noteikumus, atļauts: reproducēt un publiskot izziņotus darbus citātu un fragmentu veidā zinātniskos, pētniecības, polemiskos un kritiskos nolūkos, kā arī ziņu raidījumos un aktuālo notikumu apskatos izmantošanas mērķim atbilstošā apjomā.

Izmantojot autora darba fragmentus, jāievēro Autortiesību likuma 18. panta otrajā daļā noteiktie principi. Atbilstoši tiem autora darba fragmentu izmantošana nedrīkst būt pretrunā attiecīgo darbu normālas izmantošanas kārtībai, kā arī nepamatoti nodarīt kaitējumu autora likumīgajām interesēm. Turklāt, izmantojot autora darba fragmentus, obligāti jānorāda autora vārds un attiecīgā darba nosaukums.  

Ja minētais gadījums nav attiecināms uz likuma 19. pantā noteikto, Autortiesību likuma 40. pants paredz, ka darba izmantotājiem jāsaņem autortiesību subjekta atļauja un ir aizliegts izmantot darbus bez šādas atļaujas. Atļauja jāsaņem pirms darba izmantošanas uzsākšanas.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas