E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3213
Lasīšanai: 3 minūtes

Par rīcībām kompensācijas piedziņai

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2013
Lūcija Putniņa

Vai ir noteikts likumos, cik ilgā laikā jāsamaksā krimināllietas lēmumā noteiktais morālais kaitējums? Ko man darīt, ja vainīgais 3 gadu laikā no 8000Ls ir samaksājis tikai 700Ls? Vai man ir jāturpina ciest no tā, ka vainīgajam nav pietiekami lieli legāli ienākumi? Kā man piedzīt parādu - vai jāiet uz tiesu, pie tiesu izpildītāja, pie privāta parādu piedzinēja vai arī oficiālā veidā man nav cerības saņemt tiesas nospriesto tuvākajā laikā?

A
atbild:
20. novembrī, 2013

Atbildē ir sniegti vispārīgie principi, kas Jums palīdzēs izvērtēt situāciju un turpmāk rīkoties.

Lai arī likums nenosaka konkrētu termiņu kompensācijas samaksai, tomēr tāds var būt norādīts tiesas nolēmumā. Tātad Jums vispirms uzmanīgi jāizlasa nolēmuma rezolutīvā daļa. Ja tajā ir norādīts termiņš, kurā kompensācija ir samaksājama, tad jāsagaida termiņa beigas. Ja pēc termiņa beigām visa kompensācija joprojām nav samaksāta, tad Jums ir tiesības ar nolēmumu vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja

Ja tiesas nolēmumā kompensācijas samaksas termiņš nav norādīts, tad notiesātajam ir pienākums pilnībā izpildīt nolēmumu pēc tā stāšanās likumīgā spēkā. Ja vien nolēmumā nav norādīts citādi, piemēram, samaksāt pa daļām, visa piespriestā summa vainīgajam ir jānomaksā uzreiz.

Ja kompensācija nav samaksāta labprātīgi, Jums ir tiesības uz nolēmuma izpildi piespiedu kārtā. Tas nozīmē, ka Jums nekavējoši  jādodas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš ir tiesīgs vērst piedziņu uz visu vainīgajam piederošo mantu. Tiesības nekavējoši doties pie tiesu izpildītāja Jums ir arī tādēļ, ka trīs gadi ir pietiekami ilgs laiks, kurā vainīgajam bija iespējas norēķinājies ar cietušo labprātīgi, savukārt, laikam ritot, vainīgais var pārdot vai noslēpt visu savu mantu, lai tiesu izpildītājam vairs nebūtu, uz ko vērst piedziņu.

Bez tam Jums būtu ieteicams iepazīties ar likumu "Par valsts kompensāciju cietušajiem”.Iespējams, ka varat vērsties Juridiskās palīdzības administrācijā, lai tā uzreiz izmaksātu Jums kādu kompensācijas daļu vainīgā vietā. Plašāku konsultāciju Jums varētu sniegt arī Juridiskās palīdzības administrācija, iepazīstoties ar nolēmuma saturu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas