E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31605
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja uzturlīdzekļu apmērs pielīdzināts citas valsts noteiktajam apmēram

J
jautā:
01. februārī, 2024
Juris

Labdien! Man ir noslēgta un pie notāra apstiprināta vienošanās, ka es maksāju uzturlīdzekļus bērnam atbilstoši Latvijas likumdošanā noteiktajam minimumam. Šobrīd bērns ar māti vairākus gadus atrodas Vācijā. Nesen es saņēmu vēstuli no Vācijas uzturlīdzekļu fonda, ka man ir izveidojies parāds, jo viņai tiek maksāti uzturlīdzekļi pēc Vācijas minimuma, kas ir gandrīz divas reizes lielāks. Esošā situācija: saskaņā ar noslēgto vienošanos man jāmaksā 210 eiro mēnesī (ko es arī daru), bet izrādās, ka Vācija viņai vēl piemaksā starpību, lai pielīdzinātu tur noteiktajam minimumam. Viņi, mani neinformējot, mainīja uzturlīdzekļu apjomu. Vēstuli vācu valodā saņēmu nesen. Tur bija rakstīts, ka viņi ir maksājuši starpību manā vietā un šobrīd minētā starpība, kas nav maza, jo tiek maksāta jau vairākus gadus, viņiem ir jāsamaksā. Vai tas ir likumīgi, ka bez brīdinājuma viņi var izmainīt uzturlīdzekļu summu un piedzīt starpību, ja man ir notāra apstiprināta vienošanās, ka maksāju pēc Latvijas, nevis citas valsts likumdošanas?

A
atbild:
29. februārī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts
Santa Galiņa
LV portāls

Zvērināts advokāts Gundars Lācis norāda, ka jums ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus saskaņā ar Latvijas likumdošanu, nevis Vācijas.

“Lietā būtu jānoskaidro, vai rakstiski piekritāt Vācijas iestādēm, ka tās piemaksā uzturlīdzekļu starpību jūsu vietā. Ja rakstisku piekrišanu neesat devis, tad, visticamāk, Vācijas iestādēm nebūs juridiskas iespējas no jums piedzīt summas starpību,” skaidro G. Lācis.

Tāpat, kā norāda zvērināts advokāts, vēlams noskaidrot, vai jūsu paraksts dokumentos, kas iesniegti Vācijas iestādē, nav viltots.

Jums ir tiesības sazināties ar atbildīgo iestādi Vācijā, lai noskaidrotu, kāds ir pamatojums tam, ka jums noteikts piemaksāt uzturlīdzekļu starpību.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas