E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31096
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļi jāmaksā līdz dienai, kad bērns kļūst pilngadīgs

J
jautā:
01. decembrī, 2023
Kredīts

Pirms vairākiem gadiem vērsāmies tiesā par uzturlīdzekļu maksāšanu, kur tiesa apstiprināja mūsu vienošanos, ka uzturlīdzekļi jāmaksā līdz bērna pilngadības sasniegšanai un maksājums jāveic līdz katra mēneša pēdējam datumam. Pēc pāris mēnešiem bērnam paliks 18 gadu, kas iekrīt 27. datumā. Ja ir noteikts, ka maksājums jāveic līdz katra mēneša pēdējam datumam, kā būs tajā mēnesī, kad bērns paliks pilngadīgs 27. datumā? Vai man ir jāmaksā tajā mēnesī vai var nemaksāt? Vai jāmaksā tikai par 26 dienām, jo 27. datumā bērns būs pilngadīgs?

A
atbild:
04. janvārī, 2024

Tiesību normās noteiktais uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums ir norādīts kā ikmēneša maksa. MK noteikumu Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkts paredz: “Katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālos uzturlīdzekļus.” Tādējādi tiek pieņemts, ka normatīvie akti neparedz uzturlīdzekļu maksāšanu piemērot pa dienām.

Arī tiesas lēmumā norādītais, ka vecākam jāmaksā uzturlīdzekļi līdz bērna pilngadības sasniegšanai, nozīmē, ka vecākam šajā mēnesī vēl ir jāmaksā uzturlīdzekļi, jo bērns kļūs pilngadīgs tikai mēneša beigās. Mēneša 26 dienas bērns vēl nav pilngadīgs, un vecākam ir pienākums pildīt tiesas lēmumā norādīto.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas