E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30739
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļus var piedzīt arī tad, ja māte ar bērnu dzīvo ārzemēs

J
jautā:
16. oktobrī, 2023
Elizabete

Labdien! Es, bērna māte, un bērns pastāvīgi dzīvojam Anglijā, bērnam dzimšanas apliecībā ir ieraksts par tēvu. Ar bērna tēvu nedzīvoju no mirkļa, kad piedzima bērns. Tēvs dzīvo Latvijā un nemaksā uzturlīdzekļus, tāpēc saņemu no Anglijas pabalstu kā vientuļā māte. Vai varu celt prasību tiesā par uzturlīdzekļiem? Un vai varēšu saņemt Latvijā uzturlīdzekļus no tēva un Anglijā turpināt saņemt pabalstu kā vientuļā māmiņa?

A
atbild:
16. novembrī, 2023

Ja vecāks saskaņā ar Civillikuma 179. pantu nepilda savu pienākumu uzturēt bērnu, līdz viņš pats spēj sevi apgādāt, tad otram vecākam ir tiesības piedzīt uzturlīdzekļus tiesas ceļā vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā.

Jūsu situācijā pastāv iespēja piedzīt uzturlīdzekļus ar tiesas starpniecību, jo saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta piektās daļas 4. punktu fonda administrācija atsaka uzturlīdzekļu izmaksu, ja konstatēts, ka pastāv šā likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 14. un 15. punktā minētie apstākļi, kas ietekmē iesniedzēja tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda.

Savukārt tā paša likuma 14. panta pirmās daļas 12. punkts noteic, ka fonda administrācija izbeidz uzturlīdzekļu izmaksu, ja iesniedzējam vai bērnam nav deklarētas dzīvesvietas Latvijas Republikā.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu, ja uzturlīdzekļu summa, tas ir, prasības summa, par gadu nepārsniedz 2500 eiro, tad prasība tiek skatīta vienkāršotā kārtībā, rakstveida procesā. Prasības pieteikuma veidlapa, kas ir jāiesniedz tiesā, atrodama šeit.

Prasības iesniedzējs ir atbrīvojams no valsts nodevas samaksas. Ja prasītājs nedzīvo Latvijā, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 26. panta pirmo daļu prasība ir ceļama pēc atbildētāja deklarētās dzīvesvietas adreses.

Informācija par iespēju saņemt uzturlīdzekļus un vienlaikus arī vientuļās mātes pabalstu jums būtu jāprecizē Lielbritānijas valsts atbildīgajā iestādē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas