E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30671
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pēc pilngadības sasniegšanas bērnam uzturlīdzekļi jāpiedzen pašam

J
jautā:
09. oktobrī, 2023
Vineta

Labdien! Bērnam nupat palika 18 gadi. Kuram no mums jāpiedzen alimenti no bērna tēva, ja bērns turpina iegūt profesionālo izglītību? Vai tas jādara man (mātei) vai pašam bērnam, kuram jau ir 18 gadi? Kā mums pareizi informēt bērna tēvu par alimentu maksāšanu arī turpmāk? Vai pietiek ar SMS nosūtīšanu un izziņu no skolas?

A
atbild:
01. novembrī, 2023

Ja bērns kļuvis pilngadīgs, tad uzturlīdzekļi jāpiedzen viņam patstāvīgi. Tāpat vecākam jāmaksā uzturlīdzekļi pašam bērnam, nevis otram vecākam. Pilngadīgajam bērnam ar vecāku rakstveidā jāvienojas par uzturlīdzekļu maksāšanu (tā var būt īsziņa, e-pasta vēstule, ierakstīta vēstule pa pastu vai sarakste sociālajos medijos).

Ja ir nepieciešams piedzīt uzturlīdzekļus, tad bērns var iesniegt prasības pieteikumu tiesā vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu pieprasīšanu. Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. panta pirmo daļu fonds sniedz uzturlīdzekļus, ja pilngadību sasniegusī persona turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas