E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30575
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Daļa Krievijas pilsoņu var pieteikties jaunai uzturēšanās atļaujai

J
jautā:
01. oktobrī, 2023
Jazeps

Labdien! Mana sieva ir Krievijas pilsone, agrāk bija nepilsone. Es un mūsu meitas esam Latvijas pilsoņi. Aizvadītā gada beigās viņa iesniedza dokumentus, lai naturalizācijas kārtībā iegūtu Latvijas pilsonību. Februārī un jūnijā viņa nevarēja nokārtot latviešu valodas eksāmenu. Tagad jākārto 26. oktobrī. Viņa saņēma jau divas vēstules, ka uzturēšanās atļauja ir anulēta un līdz 30. novembrim jāpamet Latvija. Sociālo garantiju viņai vairs nav. Viņai nevajag jaunu uzturēšanās atļauju, viņa kārtos latviešu valodas eksāmenu, kamēr nokārtos, un tad pāries Latvijas pilsonībā. Vai PMLP rīkojas pareizi?

A
atbild:
09. oktobrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Atbilstoši Grozījumam Imigrācijas likumā, kas stājās spēkā 2023. gada 19. septembrī, papildināti vairāki likuma pārejas noteikumu punkti, tostarp noteikts, ka:

  • Krievijas Federācijas pilsonim, kura pastāvīgās uzturēšanās atļauja zaudē spēku, ir tiesības pieprasīt jaunu pastāvīgās uzturēšanās atļauju:
  • ja šī persona nokārtojusi valsts valodas prasmes pārbaudi;
  • ja šī persona ir kārtojusi valsts valodas prasmes pārbaudi, bet līdz 2023. gada 30. novembrim to nav nokārtojusi, bet apņemas atļaujas derīguma laikā apgūt valsts valodu.
  • Atļauju uzturēties Latvijas Republikā izsniedz uz diviem gadiem, un tā nodrošina:
  • tiesības uzturēties Latvijas Republikā, kā arī tiesības uz nodarbinātību bez ierobežojumiem Latvijas Republikā, ja personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā;
  • tiesības valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros saņemt tādus pašus veselības aprūpes pakalpojumus, kādi saskaņā ar tiesību normām ir paredzēti pastāvīgās uzturēšanās atļaujas turētājam, ja personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā;
  • tiesības uz tādiem pašiem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un Nodarbinātības valsts aģentūras administrētajiem pakalpojumiem, bezdarbnieka statusu, invaliditātes ekspertīzi un atbalsta pakalpojumiem invaliditātes seku mazināšanai, pašvaldību sociālās palīdzības pabalstiem un sociālajiem pakalpojumiem, kādi saskaņā ar tiesību normām ir paredzēti pastāvīgās uzturēšanās atļaujas turētājam, ja personas deklarētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā.

No jautājumā sniegtās informācijas izriet, ka jūsu dzīvesbiedre ir divas reizes kārtojusi, bet nav nokārtojusi valsts valodas prasmes pārbaudi, tomēr ir apņēmusies to nokārtot. Turklāt nākamais pārbaudes kārtošanas termiņš plānots jau 26. oktobrī. Pat ja līdz 30. novembrim rezultāts nebūs pozitīvs, viņai ir tiesības pieprasīt atļauju uzturēties Latvijas Republikā, apņemoties atļaujas derīguma laikā apgūt valsts valodu. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) skaidro, ka tad, ja valodas pārbaude nav nokārtota un līdz 1. septembrim ir iesniegts pieteikums atkārtotai pārbaudei, jādodas uz atkārtoto pārbaudi. Ja pārbaude tiks nokārtota, tad PMLP līdz 2023. gada 31. decembrim jābūt saņemtam pieteikumam Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai. Ja arī atkārtoto pārbaudi neizdosies nokārtot, var iesniegt pieteikumu atļaujas uzturēties divus gadus pieprasīšanai. Pat tad, ja valsts valodas pārbaude nav nokārtota divas reizes, var pieteikties atļaujas uzturēties Latvijas Republikā pieprasīšanai. Atļauja pozitīva lēmuma gadījumā tiks piešķirta uz diviem gadiem, kuru laikā jāapgūst valsts valoda.

PMLP tiem Krievijas Federācijas pilsoņiem, kuri nav iesnieguši dokumentus Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai, izsūtījusi vēstules par uzturēšanās atļaujas derīguma termiņa beigšanos, kā arī aicinājumu pamest Latviju līdz 30. novembrim. Tādu ir saņēmusi arī jūsu dzīvesbiedre. Jāņem vērā, ka tad, ja ir vēlme turpināt uzturēties Latvijas Republikā un ja uz personu attiecas likums “Par Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusu Latvijas Republikā” vai kāds no Imigrācijas likumā noteiktajiem pamatiem termiņuzturēšanās atļaujas vai pastāvīgās uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai, PMLP iespējams iesniegt atbilstošu pieteikumu.

Aptuveni 300 personu šādas vēstules izsūtītas kļūdaini, t. sk. tādēļ, ka PMLP vai nu nav saņēmusi nepieciešamo informāciju, vai nav to ievadījusi datubāzē.

No jautājumā sniegtās informācijas izriet, ka jūsu izpratne par situāciju ar jūsu dzīvesbiedres uzturēšanās atļauju nav korekta. Lai gan viņa esot pieteikusies naturalizācijai, viņa vēl arvien ir Krievijas Federācijas pilsone, un viņas pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā ir anulēta. Kaut arī viņai ir tiesības saņemt uzturēšanās atļauju, viņa šādu vēlmi nav izteikusi. Tātad nepieciešams PMLP iesniegt pieteikumu jaunas uzturēšanās atļaujas saņemšanai. Detalizētāku informāciju skatīt šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas