E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30462
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai var saņemt jaunu izglītības dokumentu pēc personas identitātes maiņas

J
jautā:
14. septembrī, 2023
Andris

Labdien! Man ir mainīts dzimums, dokumenti tika noformēti ar attiecīgu dzimuma ierakstu un jauno vārdu. Vai ir iespējams augstskolā samainīt jau iegūto dokumentu par izglītību tā, lai tur būtu ierakstīts mans tagadējais vārds? Personas kodu es nemainīju.

A
atbild:
03. oktobrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Normatīvie akti neparedz kārtību, ka jau izsniegta augstākās izglītības dokumenta vietā izsniedz citu. Var izsniegt tikai izglītības dokumenta dublikātu.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 202 “Kārtība, kādā izsniedz valsts atzītus augstāko izglītību apliecinošus dokumentus” 35.–39. punktā noteikta diploma un diploma pielikuma dublikātu izsniegšanas kārtība. Dokumenta dublikātu uz spēkā esošā parauga diploma un tā pielikuma veidlapas izsniedz tā augstākās izglītības iestāde, kura izsniegusi diploma un tā pielikuma oriģinālu, pamatojoties uz personas iesniegumu un augstākās izglītības iestādes vadītāja rakstisku rīkojumu par dublikāta izsniegšanu. Dublikātu izsniegšana notiek normatīvajos aktos par dokumentu izstrādāšanu un noformēšanu noteiktajā kārtībā.

Šī kārtība savukārt noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 558 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība” 5. sadaļā “Dokumenta dublikāta izstrādāšana un noformēšana” (60.–63. punkts). Dokumenta dublikātu izstrādā, ja dokumenta oriģināls, kas bija sagatavots vienā eksemplārā, ir nozaudēts, nozagts, iznīcināts vai bojāts. Turklāt minēto noteikumu 63. punkts paredz, ka nav pieļaujama dublikāta izstrādāšana, pārrakstot bojātā dokumenta oriģināla informāciju.

Jauns izglītības dokuments (dublikāts) izsniedzams arī tādā gadījumā, ja diplomā nav veikti vai ir kļūdaini tādi ieraksti, bez kuriem dokuments zaudē juridisko spēku. No jūsu minētās informācijas neizriet, ka izsniegtais izglītības dokuments būtu kļūdains. 

Jūsu esošais izglītības dokuments ir derīgs, vienlaikus ar to uzrādot dokumentu, kas apliecina jūsu personas identitātes dokumenta izsniegšanas laikā un pašreizējās identitātes atbilstību (analoga situācija, kad pēc laulības noslēgšanas persona maina uzvārdu).

Tādējādi normatīvie akti neparedz jums iespēju pretendēt uz izglītības dokumenta dublikātu, kurā būtu norādīta tā ieguvēja jauniegūtā identitāte. Tomēr ieteicams ar atbilstoši motivētu rakstisku iesniegumu vērsties tās augstskolas administrācijā, kura izglītības dokumentu ir izsniegusi, kā arī klātienē pārrunāt radušos vai iespējamo problēmu. Konkrētajā gadījumā nevar izslēgt situācijas, kad trešās personas, kurām dokuments tiek uzrādīts, var izteikt šaubas par dokumenta īstumu, kas var ietekmēt attiecības, kas augstskolas absolventam var rasties ar citām personām jau pēc studiju procesa noslēguma (skat. Latvijas Republikas Senāta Administratīvo lietu departamenta 2021. gada 3. septembra lēmumu lietā Nr. 670010021, SKA-1218/2021). Nav izslēdzamas arī subjektīvas psiholoģiska rakstura problēmas, kādas var rasties jūsu saskarsmē ar trešajām personām, piem., potenciālo darba devēju.

Ja jautājumu neizdodas atrisināt, vienojoties ar konkrēto augstskolu, ieteicams vērsties Administratīvajā rajona tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas