E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30327
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļi tiek maksāti par katru bērnu atsevišķi

J
jautā:
01. septembrī, 2023
Egons

Man ir divi bērni, 7 un 18 gadus veci. Saskaņā ar likumu man vajag maksāt bijušajai sievai 30% no minimālās algas par katru bērnu. Tātad man jāmaksā 30% + 30% = 60% no minimālās algas? Vai var būt arī 120%? Vai tie ir uzturlīdzekļi bērniem, kurus arī sievai vajag nosegt 50% apmērā? Paldies.

A
atbild:
27. septembrī, 2023

Civillikuma 179. panta pirmā un piektā daļa noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu.

Par katru bērnu vecumā no 7 līdz 18 gadiem ir noteikta minimālā uzturlīdzekļu summa, kas ir 30% no valstī noteiktās minimālās algas jeb 186 eiro. Ja vecākam ir pienākums uzturēt divus vai trīs bērnus, tad 186 eiro tiek maksāti par katru bērnu.

Uzturēt bērnu ir abu vecāku pienākums neatkarīgi no tā, vai vecāki dzīvo kopā vai atsevišķi. Pienākums maksāt uzturlīdzekļus ir tam vecākam, ar kuru bērns nedzīvo ikdienā. Vecāks, ar kuru bērns dzīvo, realizē bērna ikdienas aprūpi un uzraudzību, tostarp uztur bērnu, jo tas ir abu vecāku pienākums.

Ja bērns jau ir pilngadīgs, tad uzturlīdzekļi ir jāmaksā pašam bērnam, nevis bērna mātei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas