E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30269
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Vecāks nevar prasīt bērnam, lai tiktu dzēsts uzturlīdzekļu parāds

J
jautā:
22. augustā, 2023
Kristīne

Labdien! Bērna tēvam ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds (ir arī izpildraksts, bet tas nemotivē veikt uzturlīdzekļu samaksu). Drīz bērns būs pilngadīgs. Vai pastāv iespēja, ka tēvs varēs bērnam prasīt, lai parāds tiktu dzēsts, tādējādi manipulējot ar bērnu? Vai parāds tālāk ir jāatmaksā mātei uz kontu, jo faktiski māte bija tā, kura bērnu uzturēja un visu laiku nesaņēma līdzekļus (neskaitot valsts minimālos uzturlīdzekļus)? Kam tiek parāda atmaksa pēc bērna pilngadības? Baidos, ka tēvs varētu vērsties pie bērna, lūdzot parādu dzēst.

A
atbild:
25. septembrī, 2023

Ja bērna tēvam ir izveidojies uzturlīdzekļu parāds līdz bērna pilngadībai, prasības tiesība uzturlīdzekļu piedziņai ir tam vecākam, ar kuru bērns ikdienā dzīvo, kā arī uzturlīdzekļu maksājumi ir veicami uz šī vecāka kontu.

Savukārt, ja bērns ir sasniedzis pilngadību, turpina mācības un nestrādā algotu darbu, tas ir, pats sevi neapgādā, prasības tiesības uzturlīdzekļu piedziņai ir pašam bērnam un uzturlīdzekļi ir maksājami uz bērna kontu.

Vecākam nav tiesību prasīt savam bērnam uzturlīdzekļu parāda dzēšanu. Uzturlīdzekļu parāds ir vecāka personīgā saistība attiecībā pret bērnu, tā nevar pāriet uz bērnu pēc pilngadības sasniegšanas.

Ja ir saņemts izpildraksts, tad var prezumēt, ka tas jau tika iesniegts zvērinātam tiesu izpildītājam uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 245 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas