E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30232
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Subrogācijas prasība pret zaudējumu nodarītāju

J
jautā:
16. augustā, 2023
Jurijs

Labdien! Mēs nedaudz applūdinājām dzīvokli, kas ir apdrošināts. Apdrošināšanas kompānija atsūtīja ekspertu, kurš konstatēja bojājumus uz sienām divās telpās (katrā telpā 1–2 m2 platībā, vienā telpā arī uz griestiem 1 m2 platībā). Šos bojājumus apliecina arī higrometra mērījumi. Eksperts uzrakstīja, ka arī grīda ir bojāta mūsu vainas dēļ, bet neveica higrometra mērījumus, tikai pievienoja bildes ar grīdas bojājumu. Pirms apdrošināšanas bildes nebija taisītas, tāpēc nav nekādu pierādījumu, ka šis bojājums tika izraisīts mūsu noplūdes dēļ. Vai ekspertam ir tiesības bez pierādījumiem apgalvot, ka bojājumi tika izraisīti mūsu vainas dēļ? Arī apdrošināšanas kompānija vērsās būvniecības kompānijā, kas izveidoja tāmi par remontu teju pusei dzīvokļa, lai gan bojājumi bija aktuāli tikai divu istabu stūros, kopējā platība – 5 m2 (to apliecina eksperta bildes, higrometra mērījumi un apskates protokols). Vai viņiem ir tiesības no mums prasīt kompensāciju par zaudējumiem, kurus mēs neizraisījām?

A
atbild:
22. augustā, 2023

Tā kā cietušais ir vērsies pie sava apdrošinātāja, apdrošinātājs pēc atlīdzības izmaksas vēršas ar subrogācijas prasību pret lasītāju kā pret zaudējumu nodarītāju. Apdrošinātāja subrogācijas tiesība paredzēta Apdrošināšanas līguma likuma 45. pantā.

Lasītājam ir tiesības neatzīt subrogācijas prasību un pieprasīt no apdrošinātāja šo prasību un zaudējumu apjoma aprēķinu pamatojošus dokumentus. Apdrošinātājam ir jāspēj pamatot pieprasītās summas apmēru un prasības pamatu, respektīvi, lasītājam jāatmaksā apdrošinātāja izdevumi tikai par tiem bojājumiem, kurus viņš ir nodarījis. Ja zaudējumus būs novērtējis eksperts un ja apdrošinātāja apstiprināta būvfirma būs sastādījusi tāmi kaimiņa dzīvokļa remontam, lasītājam ar sertificēta speciālista slēdzienu būs jāpierāda tas, ka zaudējumu apjoms un summa nav pamatota.

Tāpat savu aizskarto tiesību un ar likumu aizsargāto interešu aizsardzībai lasītājs ir tiesīgs vērsties tiesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas