E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29731
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Slimnīca mirušā tuvinieka veselības datus izsniedz ierobežotā apjomā

J
jautā:
20. jūnijā, 2023
Agnese

Labdien! Vēlējos uzzināt par Pacientu tiesību likuma 10. panta ceturto daļu. Kādus dokumentus es varu pieprasīt? Piemēram, vai es varu pieprasīt disku no datortomogrāfijas, kas parasti ir pieejams pēc izmeklējumiem? Elektrokardiogrammas, rentgena pilnus izrakstus? Vai es varu pieprasīt grafiku, kā tika apmeklēts pacients (medmāsas, sanitāri, rehabilitologs, ergoterapeits utt.)? Ja tika veiktas konsultācijas ar citiem ārstiem vai slimnīcām, vai es varu saņemt konsultantu slēdzienus? Vai pacientu apmeklēja rehabilitologs, ergoterapeits? Vai šāda informācija būs pieejama? Vai varu pieprasīt izrakstu par visām zālēm (daudzums, devas utt.), kas tika dotas? Vai tas ir maksas pakalpojums? Cik ilgā laikā es saņemšu atbildi? Vai iesniegumā jābūt minētam pamatojumam? Vai varu vienkārši rakstīt, ka “vēlos izņemt visu, kas saistīts ar pacientu”? Ko vēl ir iespējams pieprasīt no slimnīcas? Paldies!

A
atbild:
19. jūlijā, 2023

Pacientu tiesību likuma 10. panta ceturtā daļa nosaka tiesības citai personai iegūt miruša pacienta veselības datus, bet nenosaka konkrētus dokumentus, kurus likuma 7. pantā minētā persona var pieprasīt.

Sazinoties ar Veselības inspekciju, noskaidrojām: ja Pacientu tiesību likuma 7. pantā noteiktā persona (pacienta laulātais, pacienta bērni, pacienta vecāki, pacienta brālis vai māsa, pacienta vecvecāki, pacienta mazbērni) vēlas saņemt informāciju, kas var ietekmēt viņa veselību, dzīvību vai atvieglot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, iesniegumā ir jānorāda konkrēti apstākļi un pamatojums. Savukārt ārstniecības iestāde izvērtēs sakarību starp mirušās personas veselības datiem un datu izpaušanas pieprasījumu iesniegušās personas veselības stāvokli, līdz ar to datus izpaudīs (izsniegs) ierobežotā apjomā, proti, tikai tos, kas var ietekmēt pieprasītāja dzīvību vai veselību vai atvieglot viņam veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Ja tiek pieprasīta informācija par pacienta nāves cēloni vai ārstniecību laikā pirms viņa nāves, ārstniecības iestāde izvērtē un izsniedz informāciju, kas ir cēloniskā sakarībā ar pacienta nāves iestāšanos – informāciju, kurā ietverti dati par pacienta nāves iestāšanās medicīniskajiem iemesliem un informācija par pacienta ārstēšanu pirms nāves.

Iesniedzot pieprasījumu, personai precīzi ir jāpamato, kāpēc pieprasītā informācija ir nepieciešama, kā arī jāiesniedz dokumentāls pierādījums konkrētās personas radniecībai ar mirušo pacientu.

Informācijas saņemšana ir maksas pakalpojums atbilstoši katras ārstniecības iestādes maksas pakalpojumu cenrādim. Iestāde atbildi sniedz viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas