E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29374
Lasīšanai: 7 minūtes
3
3

Kā piedzīt uzturlīdzekļus no vecāka, kas dzīvo ārzemēs

J
jautā:
10. maijā, 2023
Inguna

Labdien! Kopā ar diviem bērniem no Anglijas esmu atgriezusies uz dzīvi Latvijā. Bērni dzimuši Anglijā, bet ir Latvijas pilsoņi. Bērnu tēvs dzīvo Vācijā. Kā pieprasīt alimentus? Ja pareizi saprotu, man un bērniem obligāti jābūt deklarētiem Latvijā? Kas vēl nepieciešams, kur sākt procesu? Paldies.

A
atbild:
12. jūnijā, 2023

Uzturlīdzekļus var piedzīt, iesniedzot prasības pieteikumu tiesā vai vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fondā (UGF). Abos gadījumos ir nepieciešama deklarētā dzīvesvieta Latvijā, kā arī Latvijai ir jābūt jūsu pastāvīgajai dzīvesvietai (domicilam).

Uzturlīdzekļu pieprasīšanas process no UGF ir aprakstīts Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. pantā:

(1) Ja vecākam nav ar tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus un vecāks nenodrošina bērnam uzturlīdzekļus vismaz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteiktajā apmērā, iesniedzējam ir tiesības iesniegt Fonda administrācijai iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda.

(2) Fonda administrācija saskaņā ar šā panta pirmo daļu iesniegto iesniegumu izvērtē un 20 dienu laikā nosūta vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūgumu sniegt paskaidrojumu, kurā norādāmi apstākļi, kas saskaņā ar šā panta piekto daļu var būt šķērslis uzturlīdzekļu izmaksai no Fonda. Paskaidrojumam pievieno pierādījumus, kas apliecina tajā minēto. Paskaidrojums sniedzams 20 dienu laikā no Fonda administrācijas lūguma saņemšanas dienas, un tā nesniegšana noteiktajā termiņā nav šķērslis lēmuma pieņemšanai.

(3) Fonda administrācija 20 dienu laikā pēc tam, kad izskatījusi iesniedzēja iesniegumu un izvērtējusi tā vecāka paskaidrojumu, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, vai pēc paskaidrojuma sniegšanai noteiktā termiņa beigām lemj par uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda. Ja šo termiņu nav iespējams ievērot sakarā ar to, ka nepieciešama papildu informācija, Fonda administrācija var pieņemt lēmumu pagarināt administratīvā akta izdošanas termiņu uz laiku, ne ilgāku par četriem mēnešiem no iesniedzēja iesnieguma saņemšanas dienas. Šādā gadījumā lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad iesniegti visi pieprasītie dokumenti, bet ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

(4) Ja ir norādīta parādnieka uzturēšanās adrese ārvalstī, Fonda administrācija lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi pieprasītie dokumenti vai beidzies to iesniegšanas termiņš, bet ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

(41) Ja parādnieks nav deklarējis savu dzīvesvietu, lūgums sniegt paskaidrojumu netiek sūtīts un paziņojumu par uzturlīdzekļu izmaksas uzsākšanu publicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

5) Fonda administrācija atsaka uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda, ja konstatēts kāds no šādiem apstākļiem:

1) vecāks, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, īsteno bērna aprūpi Civillikuma 177. panta ceturtās daļas un 178. panta otrās daļas izpratnē;

2) persona, no kuras iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nav bērna vecāks;

3) ir spēkā tiesas nolēmums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam;

 4) pastāv šā likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 14. un 15. punktā minētie apstākļi, kas ietekmē iesniedzēja tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Fonda;

5) pastāv strīds par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu.

(6) Ja vecāks, kuram ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus, pierādījis, ka veicis uzturlīdzekļu maksājumu par kārtējo mēnesi bērna uzturam vismaz tādā apmērā, kāds par attiecīgo bērnu tiktu izmaksāts no Fonda, Fonda administrācija pieņem lēmumu par administratīvā akta izdošanas termiņa pagarināšanu uz četriem mēnešiem no iesnieguma saņemšanas dienas. Ja parādnieks iesniedzis pierādījumus, ka četru mēnešu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums par uzturlīdzekļu izmaksu, viņš nodrošinājis maksājumus vismaz par trim secīgiem mēnešiem, Fonda administrācija pieņem lēmumu par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus.

(7) Fonda administrācija, pieņemot lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda, vienlaikus:

1) uzliek par pienākumu parādniekam veikt uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus Fondā;

2) brīdina parādnieku par administratīvā akta piespiedu izpildi;

3) informē parādnieku par iespēju noslēgt ar Fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus Fonda administrācijai.

(8) Ja parādnieks lēmumu nepilda labprātīgi vai nav noslēdzis ar Fonda administrāciju vienošanos par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un par tiem aprēķināto likumisko procentu maksājumus Fonda administrācijai, Fonda administrācija Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā sagatavo izpildrīkojumu un iesniedz to izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam.

Fonda izmaksātais uzturlīdzekļu apmērs ir mazāks nekā valstī noteiktie uzturlīdzekļi: bērnam līdz 7 gadu vecumam tie ir 107,50 eiro, bērnam no 7 līdz 18 gadu vecumam – 129 eiro.

Iesniedzot prasību tiesā, pieteikumā ir jānorāda uzturlīdzekļu summa par gada periodu. Ja ir nepieciešams piedzīt minimālo uzturlīdzekļu summu, tad tā nav jāpierāda. Savukārt, ja summa pārsniedz minimālo apmēru, tad pieteikumā ir jāsniedz pamatojums, kāpēc tāda summa ir nepieciešama, kā arī jāsniedz pierādījumi.

Ja kopējā summa nepārsniedz 2500 eiro, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 pantu process tiek skatīts vienkāršotā procedūrā, rakstveida procesā. Pieteikuma veidlapa ir pieejama šeit.

Spriedums, ar kuru tiek uzlikts pienākums piedzīt uzturlīdzekļus, ir jāatzīst otra vecāka mītnes valstī.

Spriedumu atzīšanu un izpildi Eiropas Savienībā nosaka Regula (EK) Nr. 44/2001 jeb Briseles I regula.

Saskaņā ar Briseles I regulas noteikumiem personai, kura vēlas Latvijas tiesas spriedumu izpildīt citā Eiropas Savienības dalībvalstī, ir jālūdz izpildes dalībvalsts tiesai šo spriedumu pasludināt par izpildāmu. Prasītājam arī ir jāiesniedz izdotā apliecība, kuru izsniegs Latvijas tiesa. Kad izpildes valsts tiesa Latvijas tiesas spriedumu pasludina par izpildāmu, personai jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja un jālūdz sprieduma izpilde saskaņā ar izpildes valsts civilprocesuālo regulējumu.

Tā kā tiesas process uzturlīdzekļu piedziņai no vecāka, kas dzīvo citā valstī, ir komplicēts, iesakām jums vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas